Mire figyeljünk használt mobiltelefon vásárlásakor?

Sokan keresik a használt készülékeket, mert így ugyanazt a modellt vagy tudást kedvezőbb árban lehet megvenni. Továbbá egy néhány éves felső vagy középkategóriás telefon sok szempontból jobb, mint egy új, de belépő szintű. Ugyanakkor csak kevesen tudják, mire kell figyelni vásárlás előtt vagy közben, ebben a cikkben nekik szeretnék segíteni.

Az első dolog, amire figyelni kell, az a külső állapot, mivel ez szó szerint tükrözi azt, mennyire vigyáztak rá korábban. Ezt napfényben, de legalább is jól megvilágított helyen tudjuk ellenőrizni. Természetesen a kialkudott árnál figyelembe kell venni a készülék állapotát, a kopások és karcok értékcsökkentő tényezők.

Az sem mindegy, honnan, hogyan és kitől vásárolunk. Ha internetről rendelünk, olyan hirdető oldalon érdemes keresgélni, ahol a felhasználók hagyhatnak visszajelzést, itt ha sok pozitív értékelése van egy eladónak, az mindenképp bizalomra ad okot. Előre utalással legyünk óvatosak, mivel könnyen lehet, hogy ezt követően nem kapunk semmit. Sajnos az utánvétel sem sokkal biztonságosabb, mivel ott meg bármi más lehet a csomagban. A legjobb ezért, ha van lehetőség a személyes átvételre, vagy csak megbízható eladótól rendelünk.

Internetes rendelésnél ami biztonságosnak mondható, az a kereskedőtől történő vásárlás. Ez történhet egy hirdető oldalon keresztül, de akár a cég saját webáruházából is. Egy kereskedő ért hozzá, előttünk és helyettünk alaposan megvizsgálja a készüléket, rosszat pedig biztos fog megvenni. A kereskedők gyakran garanciát is adnak a készülékekre, mely időtartama alatt biztos észre vesszük az esetleges hibákat. Webáruházból történő rendelés esetén ráadásul elállási jog is megillet bennünket.

Fontos, hogy figyeljünk az árra is. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha apróhirdető oldalakra beírjuk a modellt, és megnézzük, mások mennyiért árulják. Ha túl magas az ára, vélhetőleg olyan vevőt keres az eladó, aki nem ért hozzá, vagy arra számít, hogy egyébként is aludni fognak belőle, amivel bátran lehet is próbálkozni, legrosszabb esetben nemet mondanak. A túl alacsony ár is gyanakvásra ad okot, mivel lehet, hogy a készüléknek valami olyan hibája van, ami miatt minél hamarabb szeretnének megszabadulni tőle, de rosszabb esetben akár lopott is lehet.

A kijelzőt is alaposan ellenőrizni kell. Először is egy homogén (egyszínű) háttér alatt, többel is vizsgáljuk meg teljes fényerőn (pl. fehér, fekete). Ha foltokat, pixelhibákat vagy elszíneződéseket látunk, az leesés, nyomódás, vagy beázás jele is lehet, ilyen készüléket nem ajánlott megvenni. A másik, amit tesztelni kell, hogy az érintő rész mindenhol működik-e. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha egy ikont végig húzunk rajta. Ha valahol nem, vagy csak nehezen működik, szintén ne vegyük meg.

Ajánlott kipróbálni maximum hangerővel a beszéd és kihangosító hangszórókat is. Ha ez recseg, az beázás vagy bepárásodás miatt, de akár ütődés miatt is bekövetkezhetett. Lehet nem annyira tűnik nagy problémának, de könnyen megeshet, hogy komolyabb hiba előjele, ne vegyük meg.

Ajánlott tesztelni a kamerákat is, először is a fókuszt (ha ez rossz, leesésre utal), másodszor pedig lehetőleg fehér hátteret fotózzunk. Ha a fényképen elszíneződések vannak, az megint csak beázás vagy párásodás jelei lehetnek, kivéve ha a kamera lencsén karcot látunk vagy szennyeződést látunk.

Az akkumulátor állapot ellenőrzése már nehezebb. Apple iPhone esetén eredeti akkumulátornál kiírja a beállítások menüben a százalékot, Android esetén próbálkozatunk teszt programokkal, de igazából csak pár nap használat után fogjuk látni, mennyit bír valójában. Egy használt telefonnál könnyen lehet, hogy az akkumulátor már gyenge, ha pedig beépített, akkor a csere költséges. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne vegyünk rossz akkumulátoros telefont, ha az eladó korrekten elmondja, hogy ez a baja, és az árat is ennek megfelelően határozza meg, úgy nem biztos, hogy rossz vételt csinálunk, különösen ha egyébként más problémája nincs és az állapota is jó.

Előny, ha megvan a készülék gyári doboza és garanciajegye (akkor is, ha ez már lejárt). Ezek birtokában kisebb az esély, hogy lopott legyen, de az IMEI számot mindenképp hasonlítsuk össze, ezt a legegyszerűbben ezt a *#06# kóddal nézhetjük meg. Érdemes adásvételi szerződést is kötni, ebben az eladó azt garantálja, hogy a saját tulajdona és tehermentes. Amennyiben részletre vették a telefont, és tartozás van rá, könnyen nemzetközi tiltólistára kerülhet, ezért ezt érdemes tisztázni.

Már majdnem megvagyunk, de van még egy fontos dolog, amit ellenőrizni kell, méghozzá azt, hogy mindenhonnan kijelentkeztek-e. Ha ez nem történt meg, és a jelszavak sincsenek meg, azt a telefont tilos megvenni. Azért sem szabad, mert nincs kizárva, hogy lopott (különösen, ha bármilyen alacsony árba bele mennek, csak vegyük meg), de ha nem is az, egy idegen fiók akkor is erősen korlátozza azt, hogy mi a sajátunkkal be tudjunk lépni, és minden szolgáltatást használhassunk. Ráadásul probléma esetén a szoftver resetet sem tudjuk így megcsinálni.

Ha pedig mindent rendben találunk, és az ár is megfelelő, akkor nincs más hátra, mint a fizetés, és az új mobiltelefon használatba vétele.

Utolsó frissítés: 2024