Huawei P9 – használtan is sokoldalú

A Huawei P9 egy 2016-os modell. A kijelzője 5,2 hüvelykes 16:9 képaránnyal, a mérete 145 magas, 70,9 széles és 7 mm vastag.

Specifikációk:
Kijelző: 5,2 hüvelyk, 1080 x 1920 pixel
Tárhely: 32 GB, 64 GB
RAM: 3 GB, 4 GB
Processzor: Nyolcmagos (4×2,5 GHz Cortex-A72 és 4×1,8 GHz Cortex-A53)
Hátlapi kamera: 12 MP
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: Li-Ion 3000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: Ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, közelségérzékelő, iránytű

Mivel ez egy 2016-os mobiltelefon, ezért régi rendszer fut rajta. Eredetileg Android 6.0-val jelent meg, ami Android 7.0-ra frissíthető. Ez kinézetre elég ódivatúnak hat, biztonsági frissítésekre se számítsunk, cserébe ezen a hardveren gyorsan és gördülékenyen működik. Sajnos az Android 7.0 verziónál már alkalmazások terén is találkozhatunk kompatibilitási problémákkal. A Chrome és a YouTube már nem frissül, bár a telepített verziók használhatnak, de 1-2 modernebb weboldal lehet nem úgy jelenik meg rajta, mint egy újabb rendszeren (alternatív böngészők ezen segíthetnek, pl. Opera Mini). Belefuthatunk olyan alkalmazásokba is, melyek régi verzióit tudjuk csak installálni, rosszabb esetben egyáltalán nem telepíthetjük. Itt megjegyezném, hogy bár az újabb Huawei modelleken nem férhetünk hozzá egyes Google szolgáltatásokhoz (pl. Play áruház), ez a készülék viszont még a korlátozások bevezetése előtt készült, így minden működni fog rajta.

Ezt a mobilt elsősorban telefonálásra, másod sorban tartalomfogyasztásra ajánlom. Bár sebességben alul marad a mai telefonoknak, de videó és streaming nézésre, böngészésre, közösségi médiára, illetve zene lejátszásra megfelel. A 3000 mAh akkumulátor átlagos üzemidőt biztosít, normál használat mellet naponta töltenünk kell, visszafogott használat mellet talán kibír két napot (természetesen csak jó vagy új akkumulátor esetén).

Létezik egy és két SIM kártyás változata is, továbbá bővíthető MicroSD kártyával, maximum 128 GB-ig. Adatkommunikáció terén Cat. 6-os 4G modem található benne, mely elméleti maximális sebessége 300 Mbit/s. Az 5 GHz WiFi szabványt azonban nem tudja, így csak a lassabb 2,4 GHz-es hálózatokhoz tudunk vele csatlakozni. A beépített antenna viszont kifejezetten erős, ez a mobil és WiFi hálózatra egyaránt érvényes, sokszor olyan helyeken is tudjuk használni, ahol már más készülékek nem kapnak térerőt.

Két hátlapi és egy szelfi kamerát kapott a készülék. A hátlapi kamerák felbontása 12 MP, azonban a második nem széleslátószögű, mint sok mai mobilnál, hanem egy monokróm kamera. Az előlapra egy 8 MP-es kamera került. A fényképek minősége átlagosnak mondható, a felbontása alacsonyabb, mint a legtöbb mai középkategóriás mobilé, az alsó kategóriásokhoz viszonyítva viszont jobb fotókat készít.

A Huawei P9 az 5,2 hüvelykes kijelzőjével kisebb méretű a ma értékesített legtöbb modellnél. Van akinél ez előny, másoknál viszont hátrány (sokan a kisebb készülékeket keresik, újonnan pedig nagyon nehéz ilyent találni). A dizájnja ódivatú, ebben még nincs notch, sőt a készülék tetején és alján kifejezetten nagy a káva, a mai telefonoknak már sokkal jobb a kijelző és test aránya. A kijelző technológiája IPS, ennek a képminősége a napjainkban egyre népszerűbb AMOLED-hez képest gyengébb, illetve a fekete színnek is van háttérvilágítása, de ez olvasás és tartalomfogyasztás közben egyáltalán nem zavaró, a felbontása pedig egész jó, 1080 x 1920 pixel.

Ár és érték arányban a mai napig megéri ez a telefon, különösen akkor, ha sikerül egy szép állapotú, felújított darabot kifognunk. Egy hasonló árú új, de belépő kategóriás „olcsó” mobilhoz viszonyítva jobb sebességre, anyaghasználatra és minőségre számíthatunk. Elsősorban azoknak ajánlom, akik egy kompaktabb méretű készüléket keresnek főképp telefonáláshoz és tartalomfogyasztásra.