Apple iPad 4 – lehet még használni

Az iPad 4 egy 2012-es táblagép, ami 9,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. A készülék mérete 241 mm magas, 186 mm széles és 9,4 mm vastag.

Specifikációk:
Kijelző: 9,7″
Tárhely: 16GB, 32GB, 64GB, 128GB
RAM: 1 GB DDR2
Processzor: Apple A6X, kétmagos 1,4 GHz
Hátlapi kamera: 5 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Ion 11560 mAh, nem eltávolítható

Ez a készülék nem egy mai darab, ezért ma már korlátozott a felhasználási területe. Bár a maga korában az egyik legjobb táblagépnek számított a piacon, napjainkra szó szerint eljárt felette az idő. Az utolsó iOS verzió a 10.3.4, amit 2019-bennadtak ki hozzá, tehát már régóta nem kap frissítéseket. Ennek megfelelően alkalmazásokat sem tudunk már telepíteni rá (na jó, korlátozásokkal és trükközéssel még igen), de az iOS 10.3.4 sajnos túl régi. A fentiek miatt viszont az ára is nagyon kedvező, annyira olcsón beszerezhető, hogy sok nyomógombos telefon többe kerül, mint egy használt Apple iPad 4.

Az egyik legjobb felhasználási terület az Ebook olvasó. Bár erre léteznek dedikált készülékek is, viszont egy iPaden egész más élmény könyvet olvasni. Másik felhasználási terület a médialejátszó, zenék és videók lejátszására jó, a gyenge RAM és processzor miatt azonban ne számítsunk rá, hogy a nagy felbontású videókat vinni fogja. Bár gyárilag rajta van a Safari böngésző, ezzel inkább csak egyszerű weboldalakon böngészhetünk, egy nagyobb hírportál már megakaszthatja, illetve néhány weboldalnál kompatibilitási problémákkal is találkozhatunk. A YouTube alkalmazás már nem működik rajta és nem is frissíthető kompatibilis verzióra, de alacsonyabb felbontással böngészőből ez is használható. Közösségi médiára szintén böngészővel használható csak.

A tárterület a választott modelltől függően 16, 32, 64 és 128 GB. Ha egy nagyobb tárhelyű készüléket választunk, a fentieken kívül háttértárnak is tudjuk használni, a készülékre feltöltött offline fájlainkat pedig bárhol és bármikor megnyithatjuk, illetve lejátszhatjuk.

Ha összesítve nézzük, ár és érték arányban megéri, mivel egy olyan készüléket kapunk, ami még ma is számtalan dologra használható. A pénzünkért cserébe továbbá egy eredeti Apple készülék boldog tulajdonosai lehetünk, ami a kora ellenére is menő. Gyerekeknek is jó választás ”játszani”, persze a modern grafikás játékok felejtősek rajta, de a prémium minőség és anyaghasználat miatt strapabíróbb sok új alsó kategóriás készüléknél, ráadásul árban is kedvezőbb ezeknél, ezért ha eltörik, kisebb a kár.