Apple iPad mini 4 – még mindig megéri

Az iPad mini 4 egy 2015-ös táblagép. A kijelző mérete 7,9 hüvelykes IPS LCD 4:3 képaránnyal. A készülék mérete 203,2 mm magas, 134,8 mm széles és 6,1 mm mély.

Specifikációk:
Kijelző: 7,9″
Tárhely: 16GB, 32GB, 64GB, 128GB
RAM: 2 GB DDR3
Processzor: Apple A8, kétmagos 1,5 GHz-es Typhoon
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Ion 5124 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó (elöl szerelt), gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, barométer

Sokan azt mondják, hogy az iPad mini 4 régi és elavult modell. Bár ez a készülék 2015-ös, de még mindig nagyon sok mindenre használható. Az Apple egészen 2019-ig gyártotta, amikor felváltotta az iPad mini 5. Ha valaki tartalomfogyasztásra keres táblagépet, az iPad mini 4 remek választás. YouTube videók nézésére, streamingre, zenehallgatásra, közösségi médiára és weboldalakon böngészni kiváló választás. Bár utóbbi már kicsit lassabban működik rajta, mint az újabb készülékeknél, de minden honlapot és multimédiás tartalmat hibátlanul betölt.

A kijelző felbontása 1536 x 2048 pixel, 4:3 képarányú IPS LCD. Ennek a képe mai szemmel nézve is szép. A 4:3 képarány olvasáskor nagyon kényelmes, ugyanakkor videók nézése közben felül és alul fekete csík van (ha 16:9 képarányú tartalmat nézünk), akit ez zavar, lehetőség van a kijelzőhöz igazítani (levágás).

A készülék két sztereó hangszórót tartalmaz az oldalán. Ennek a hangja a méretéhez képest szép, nagyobb hangerőn sem torzít vagy recseg. Bár az újabb modellek csak a vezetéknélküli fül és fejhallgatókat támogatják, az iPad mini 4-en viszont még van 3,5 mm-es jack csatlakozó, továbbá előlapi home gomb is ujjlenyomat olvasóval.

A készüléket eredetileg iOS 9-el adták ki, ami frissíthető iPadOS 15.8 verzióig. Erre még a legtöbb népszerű alkalmazás telepíthető, azonban idővel számíthatunk arra, hogy nem minden applikációnak tudjuk majd a legfrissebb verzióját installálni. Ez a készülék sajnos már nem fog újabb iPadOS verziót kapni. Ugyanakkor az iPadOS 15.8 gyorsan és gördülékenyen fut rajta a gyengébb hardver ellenére is.

A készülék megjelent WiFi és Cellular (4G SIM kártyás) változatban is. Jó hír, hogy a WiFi tudja a gyorsabb 5 GHz szabványt is.

Bár aki fényképezni szeretne, erre nem táblagépet választ, azonban az iPad mini 4 8 MP-es fő kamerája a korához képest teljesen korrekt fotókat készít. Az élesség, színhűség és az automata fókusz is rendben van. Az 1,2 MP-es szelfi kamera azonban inkább csak videóhívásokhoz elég, bár a minősége ennek is rendben van, a felbontása viszont ma már alacsony.

Az iPad mini készülékekről általánosságban elmondhatom, hogy nagyon kompakt méretűek és könnyűek. A mobiltelefonok pici kijelzőjéhez képest képest sokkal kényelmesebb és élvezhetőbb a tartalomfogyasztás, miközben elfér egy kabát, de akár nadrág zsebben, vagy has és kistáskában is.

A kora miatt azonban már játékokhoz nem a legjobb választás ez a készülék, ne számítsunk arra, hogy a 3D-s játékokat akadásmentesen fogja vinni. Természetesen egyszerűbb, alacsony grafikájú játékokhoz megfelel.