Mit jelent az, hogy felújított mobiltelefon vagy táblagép?

Manapság egyre több helyen találkozunk a felújított jelzővel. Azt azonban nem mindenki tudja, hogy pontosan mit is jelent ez.

A chip hiány óta egyre nagyobb a jelentősége annak, hogy ne kerüljenek kidobásra a régi, de legtöbb esetben még hibátlanul működő informatikai eszközök. Egy néhány éves felső kategóriás készülék sokszor legalább olyan erős vagy jobb hardverrel és specifikációkkal rendelkezik, mint egy új középkategóriás modell. A gyártók ráadásul évekig nyújtanak ezekhez támogatást, beleértve a szoftverfrissítéseket, szervizelést és cserealkatrészeket. Ez alapján bátran kijelenthetjük, hogy egy néhány éves mobiltelefon vagy táblagép nagyon sok feladat ellátására alkalmas, néhány kivételtől eltekintve csaknem ugyanarra használhatjuk, mint egy újat.

Azonban egy használt készüléknél már nem biztos, hogy jó az akkumulátor, sőt néhány év alatt ez biztosan elhasználódik. Ezen felül egyéb külső és belső hibái is lehetnek, mely ránézésre nem biztos, hogy megállapíthatók. A felújítás során a készüléket szervizben alaposan, több szempont alapján átvizsgálnák, például nincs-e beázásnak nyoma, belső sérülés, vagy olyan oxidáció, mely a későbbiek folyamán problémát okozhat. Amennyiben az ellenőrzés során mindent rendben találnak, szükség esetén cserélik az akkumulátort és az egyéb elhasználódott alkatrészeket, de akár egy teljesen új külső burkolatot is kaphat. Mivel csak a kiváló állapotú készülékeket újítják fel, így ha ilyent vásárolunk, nem kell attól tartanunk, amitől egyébként használt vásárlásnál igen, hogy azért adják el, mert valami rejtett problémája van. Ezekre a mobiltelefonokra és táblagépekre minden esetben garanciát is kapunk.

Azzal, ha valaki elad egy régi készüléket, mely ezután átesik egy felújításon, a környezetet is védjük. Egy új legyártása nagy ökológia lábnyommal jár, ha viszont a régi hibátlan állapotban van, csak épp meguntuk, vagy újabbat szeretnénk, és eladjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy valaki örömmel fogja tovább használni, ráadásul pénzt is kapunk érte. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy a legújabb technológiát vásárolja, ugyanakkor a pénzéért mindenki jót szeretne kapni, a felújítás pedig pont ezt garantálja.