Milyen tudású, és korú mobiltelefont érdemes választani?

A válasz teljes mértékig a felhasználói szokásoktól függ. Van akinek egy gyengébb teljesítményű, régebbi modell is megfelel, míg másnak nagyobb teljesítményűre van szüksége.

Az, hogy mire tudjuk használni, függ a hardver erősségétől, továbbá a szoftververziótól is. Ha túl kicsi a RAM és CPU, akkor lassú lesz, illetve csak korlátozott feladatok ellátására alkalmas, ha viszont a szoftver régi, könnyen találkozhatunk olyan alkalmazással, mely nem telepíthető rá, vagy csak régi verziót tudunk installálni.

A Legtöbb felhasználónak 4 GB RAM és 8 magos kb. 2,0 GHz-es processzor elegendő szokott lenni. Természetesen egy ilyen telefont elsősorban nem játékra ajánlok, bár alacsony felbontással sok népszerű nevet elfuttat. Játékhoz már minimum 8 GB RAM ajánlott, illetve egy erősebb processzor sem árt. Amennyiben csak böngészésre, közösségi médiához, YouTube-ra és kapcsolattartáshoz kell egy mobiltelefon, akkor talán megpróbálkozhatunk 2-3 GB RAM-al és 4 magos CPU-val is. Egy ilyen mobiltelefont nagyon kedvező árban megkapunk hibátlan, akár még felújított állapotban is, de azt tudni kell, hogy a sebessége nem lesz gyors, ettől még 1-2 cikket el tudunk rajta olvasni, meg a leveleinket is, de várni kell a betöltődésre. Az 1 GB RAM viszont ma már nagyon kevés, ennyi inkább csak akkor elég, ha főleg telefonálásra, esetleg zene lejátszásra kell a telefon, még a böngészés is kínosan lassú lesz vele, a nagyobb oldalakat ráadásul nem is biztos, hogy sikerül betölteni.

Egy 4-5 éves felső kategóriás mobiltelefon RAM-ja és CPU-ja hasonló méretű és teljesítményű, mint egy új középkategóriásé. Sőt, vannak olyan 7-8 éves modellek is, melyek megfelelnek a fent írt 4 GB RAM és 8 magos 2,0 GHz CPU feltételnek, ezért a sebességük ma is elegendő általános felhasználáshoz. Ugyanakkor fontos, hogy a szoftver se legyen túl régi. Minden alkalmazás leírásában szerepel, hogy minimum milyen Android, illetve iOS verzióra van szükség ahhoz, hogy telepíteni tudjuk. Túl régi verzión még az olyan népszerű alkalmazások, mint pl. a YouTube sem működik, legfeljebb csak böngészőből tudjuk használni.

Android esetében minimum 9-es verzió ajánlott, erre már a legtöbb alkalmazás telepíthető. Ennél régebbin előfordulhat, hogy néhány applikáció nem működik, esetleg régi verziót tudunk csak használni, értelemszerűen minél régebbi, annál többel találkozhatunk, Android 5 vagy 6 verzión már elég sok ilyen van. A vásárláskor azt is érdemes figyelembe venni, hogy az adott készüléket mennyi ideig szeretnénk használni, ha 2-3 évre előre tervezünk, legalább Android 11 vagy 12 az ideális választás. Szerencsére ma már a legtöbb gyártó legalább 1-2 Android főverzió frissítést biztosít a készülékeihez, van amelyik még ennél is tovább támogatja, így sokszor egy régi telefonon is viszonylag friss szoftver található.

Apple iOS esetén a 15-ös verziótól mondható jónak, az App Store-ból erre már a legtöbb alkalmazás telepíthető. Ugyanakkor az Apple hosszú ideig támogatja a készülékeit, ezért elképzelhető, hogy egy 5-6 éves modellen is a legújabb iOS verzió fut, illetve frissíthető rá. Mivel ebben az esetben is több évre előre gondolkozunk, így érdemes legalább olyan készüléket választani, ami iOS 17-et futtat, ez még egy darabig biztosan fog kapni biztonsági frissítéseket, továbbá az alkalmazásokkal sem lesznek kompatibilitási problémák.

Egy készülék koránál az akkumulátor állapotára is fontos odafigyelni. Néhány év után ez elhasználódik, ezért cserélni szükséges. Amennyiben az akkumulátor beépített, sajnos ehhez szervizbe kell vinnünk (hacsak nem vagyunk műszaki zsenik), ilyenkor pedig a csere költséges. Ezt a kialkudott vételárnál mindenképp érdemes figyelembe venni.

Napjainkban egyre népszerűbbek a felújított mobilok, melyeket értékesítés előtt alaposan bevizsgálnak, szükség esetén pedig cserélik az akkumulátort és az egyéb elhasználódott alkatrészeket, ezzel szó szerint új életre keltve a régi telefont. Egy felújított mobil esetén biztosak lehetünk abban, hogy minden szempontból hibátlan állapotban kapjuk meg, ráadásul garancia is van rá, miközben egy új készülék áránál sokkal olcsóbb.