Használt vagy új, melyiket érdemes választani?

Mobiltelefon és táblagép vásárlás előtt sokunkban megfogalmazódig a kérdés, hogy a használt vagy új készülék vásárlása előnyösebb-e. Erre nincs határozott válasz, mivel mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is.

Egy új készülék legnagyobb előnye, hogy azt előttünk senki sem használta, biztosan nem azért adják el, mert elavult, megunták vagy rossz. Az új állapota garantáltan hibátlan, biztosan nem karcos, nem kopott, nincsenek rajta sérülések. Garanciát is kapunk rá, ami minimum egy, de akár több év is lehet.

Az új készülékek újabb hardverrel és frissebb szoftverrel rendelkeznek, illetve hosszabb ideig kapnak gyártói támogatást, beleértve a cserealkatrészeket és szoftverfrissítéseket is. Mivel a technológia rohamosan fejlődik, ezért a gyártók minden évben egy kicsivel jobb, nagyobb tudású készüléket, illetve készülékeket dobnak a piacra. A dizájn is sokat változott az évek során, ma már sokkal kisebb a káva, ezzel együtt pedig nagyobb a kijelző.

A fentiekért cserébe egy új készülék drágább, mint a használt. Sokan mondják, hogy amikor kivisszük a boltból, már kevesebbet ér, mint amennyiért vettük. Az új vásárlásával viszont pont azt fizetjük meg, hogy az első tulajdonosai lehetünk, amit pedig már más bármennyit is használt előttünk, az nem új. Az értékvesztése nagyobb egy újnak, különösen az első időszakban. Általánosságban elmondható, hogy egy mobiltelefon vagy táblagép egy év használat után az eredeti vételár kb. 65-70%-át, két év használat után pedig már csak 50-60%-át éri.

A használtnál változó a külső állapot. Van, amelyik teljesen újszerű, viszont akár egy karcost és kopottat is kifoghatunk, de a legtöbb valahol a kettő között van. Az akkumulátor sem biztos, hogy olyan sokáig bírja, mint új korában, ha pedig rossz, egyes típusoknál költséges a csere.

Pozitív változás, hogy napjainkban egyre hosszabb ideig támogatják a gyártók a készülékeiket, így egy 2-3 éves mobil vagy tablet könnyen lehet, hogy még ugyanennyi ideig fog kapni szoftverfrissítéseket, beleértve az új funkciókat és alkalmazásokat is. Ez mindenképp vonzó, mivel így biztosak lehetünk abban, hogy minden applikációt telepíteni tudunk, nem lesznek kompatibilitási problémák régi és elavult szoftververzió miatt.

A használt készülék egyértelmű és legnagyobb előnye a kedvezőbb ár. Ha kereskedőnél vásárolunk, akár még garanciát is kaphatunk rá. Bármennyire is furcsán hangzik, egy használt készülék kisebb valószínűséggel hibásodik meg, mint egy új (természetesen ezt az állítást nem a nagyon öreg és agyonhasználtakra értem). Egy gyári hiba 1-2 év használat alatt biztosan előjön, ezt követően viszont kisebb a meghibásodás valószínűsége.

Egy használt készülék továbbá sokkal kevésbé veszít az értékéből, ha nem tetszik, vagy bármilyen oknál fogva eladnánk, néhány hónap múltán sem fog sokkal kevesebbet érni, mint amennyiért vettük. Ráadásul környezetünket is óvjuk az eladással és a vásárlással is, hiszen a régi nem kerül kidobásra.

Az viszont nem mindegy, hol és kitől vásárolunk. Ismerőstől, ha megbízunk benne, bátran vehetünk, ő talán nem csap be bennünket. Kereskedőtől, ha vállal garanciát, szintén nyugodtan vásárolhatunk. A kereskedő egyben szakember is, aki alaposan bevizsgálja előttünk a készüléket, rosszat pedig biztosan nem fog megvenni és eladni, bátran bízhatunk a szakértelmében. Idegen magánszemélytől viszont csak alapos körültekintéssel vegyünk, illetve érdemes adás-vételi szerződést is írni, ha hozzá adja a nevét, az mindenképp bizalomra ad okot. Szintén bizalomra ad okot, ha megkapjuk az eredeti dobozt és számlát (ezeken feltétlen ellenőrizzük a sorozatszámot, illetve azt, hogy van-e rajta tartozás, mivel ha nem fizetik a törlesztőt, könnyen tiltólistára kerülhet).

Amire vásárlásnál figyelni kell, az először is a külső állapot. Ha túl kopott, túl karcos, akkor nem vigyáztak kellőképpen rá. Érdemes megnézni továbbá alaposan a kijelzőt homogén (egyszínű) hátterekkel, ha elszíneződések és/vagy foltok vannak benne, az beázás, illetve egyéb sérülés nyomai lehetnek, ha ilyent látunk, köszönjük meg szépen, hogy megnézhettük, de még nagyon olcsón se vegyük meg. Azt is feltétlen ellenőrizzük, hogy mindenhonnan kijelentkeztek-e, mert ugye más fiókjával nem szeretnénk végérvényesen használni az éppen megvásárolt mobilt vagy tabletet.

Manapság egyre divatosabbak a felújított mobiltelefonok és táblagépek. Ezeket értékesítés előtt még alaposabban átnézik szervizben. Szükség esetén cserélik az akkumulátort és az egyéb elhasználódott alkatrészeket. Bár ezért árban több, mint egy használt, ugyanakkor olcsóbb az újnál, és egészen biztos, hogy minden szempontból hibátlan állapotban kerül értékesítésre. Ezekre a készülékekre kapunk garanciát is, ezért ha biztosra szeretnénk menni, felújítottat érdemes választani.