Apple iPhone 8 – használtan is keresett

Az iPhone 8 egy 2017-es modell, 4,7 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a külső mérete pedig 138,4 x 67,3 x 7,3 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 4,7 hüvelyk, Retina IPS LCD
Tárhely: 64 GB, 128 GB, 256 GB
RAM: 2 GB
Processzor: Apple A11 Bionic (10 nm), hatmagos (2x Monsoon + 4x Mistral)
Hátlapi kamera: 12 MP
Előlapi kamera: 7 MP
Akkumulátor: Li-Ion 1821 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, közelségérzékelő, barométer

Bár egy 2017-es modellről beszélünk, az Apple viszont prémium márka, így ez a telefon a mai napig rengeteg feladat ellátására alkalmas. Többek között böngészéshez, közösségi médiához, üzenetküldő alkalmazásokhoz, navigációhoz és zene lejátszáshoz is tökéletes választás. Játékokhoz már inkább újabb modellt ajánlok, természetesen az alacsonyabb grafikájúakat szépen futtatja.

Sajnos ez a modell csak iOS 16-os verzióig frissült, mely biztonsági frissítéseket még fog kapni egy darabig, új funkciókat azonban már nem. Az App Store-ból viszont az alkalmazások túlnyomó többsége telepíthetők rá, sőt még ennél régebbi iOS verziókra is, így kompatibilitási problémákra aligha kell számítani. A sebessége megfelelő, nem kell kínosan sokat várni a rendszer és az alkalmazások betöltődésére.

Bár a kamera megapixel száma alacsonyabb, mint a legtöbb mai telefonnál, a fényképek minőségénél azonban sokat számít az objektív is, ebből viszont mai szemmel nézve is jót kapott ez a készülék. A fényképek minősége minden fényviszony mellet jónak mondható. A hátlapon egy 12 MP-es, az előlapon pedig 7 MP-es kamerát találunk, továbbá helyet kapott a hátulján négy LED-es kéttónusú vaku is. Közösségi médiához és családi fotóalbumhoz több, mint elegendő a vele készített fényképek minősége.

A kijelző mérete 4,7 hüvelykes, Retina IPS LCD technológiát használt. A felbontása 750 x 1334 pixel, 16:9 képaránnyal, a képernyő-test aránya kb. 65%. Bár nem Amoled, de képminőségre alig rosszabb (a feketének egy enyhe háttérvilágítása azért van). A maximális fényereje is elég jó, 625 nit.

Amit hátránynak mondanék, hogy a mai mobilokhoz képest sokkal nagyobb az alsó és a felső káva, ezzel együtt pedig kisebb a kijelzője. A dizájnt tekintve még a régi külsőt kapta (melyet egyébként az Apple sok évig és sok modellnél használt), így Home gombbal és a Touch ID-vel is rendelkezik. Van rajta továbbá sztereó hangszóró, viszont 3,5 mm-es jack csatlakozó nincs.

Az akkumulátora 1821 mAh, mely bár kisebb a mai mobilokhoz viszonyítva, ehhez azonban energiatakarékosabb kijelző és hardver is társul, ezért napi átlagos használathoz elegendő üzemidőt nyújt. Viszont nem eltávolítható, ezért használt vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük az állapotát.

Van még egy iPhone 8 Plus változata is, ami nagyobb 5,5 hüvelykes kijelzőt, 3 GB RAM-ot és 2691 mAh-es akkumulátort kapott. Ezen felül teleobjektív is van rajta, 2 x-es optikai és 10×-es digitális zoommal. Mindent egybevetve a 8 Plus változat jobb üzemidőt nyújt, továbbá a nagyobb RAM-nak köszönhetően erősebb hardvert is kínál, mely különösen több párhuzamosan megnyitott alkalmazás esetén jön jól.

Összességében az Apple iPhone 8 és 8 Plus megfelelő választás használtan azok számára, akik elsősorban tartalomfogyasztáshoz és kapcsolattartáshoz keresnek mobiltelefont. Az összes népszerű alkalmazás elérhető rá, és megfelelő sebességgel is tudja futtatni ezeket. Napjainkban egyre népszerűbbek a felújított mobilok, melyek hibátlan állapotban, jó akkumulátorral és garanciával kerülnek értékesítésre, amennyiben egy ilyen készüléket választunk, az sokáig jó lesz.