Apple iPhone X – ma is menő

Az Apple iPhone X 2017-ben jelent meg, 5,8 hüvelykes kijelzővel, a teljes mérete 143,6 x 70,9 x 7,7 mm. Az X-el a római 10-es számra asszociálnak, mivel az iPhone 10. évfordulóján jelent meg, ezért kihagyták a 9-es számot.

Specifikációk:
Kijelző: 5,8 hüvelyk, Super Retina OLED
Tárhely: 64 GB, 256 GB
RAM: 3 GB
Processzor: Apple A11 Bionic, hatmagos 2,39 GHz (2x Monsoon + 4x Mistral)
Hátlapi kamera: 12 MP, 12 MP telefotó
Előlapi kamera: 7 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2716 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: arcazonosító, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, közelségérzékelő, barométer

Az Apple iPhone X több tekintetben is úttörőnek számított a maga korában. Többek között ezen volt először a kijelző tetején kivágás, ún. notch, Face ID, azaz arcfelismerés, továbbá OLED kijelző. A mai napig tökéletes választás böngészéshez, videó és streaming nézéshez, navigációhoz, zenehallgatáshoz és kapcsolattartáshoz. Játékokra már visszafogottabban jó, de sok népszerű nevet elfuttatt alacsony grafikai beállítás mellet.

Eredetileg iOS 11 verzióval jelent meg, amit iOS 16-ig frissítettek, sajnos ennél újabbat már nem fog kapni. Ugyanakkor biztonsági frissítésekre még egy ideig számíthatunk, illetve néhány kivételtől eltekintve csaknem az összes alkalmazás telepíthető rá az App Store-ból.

A kijelzője 5,8 hüvelyk, Super Retina OLED, mely kisebb a napjainkban megszokottnál. A felbontása 1125 x 2436 pixel, a képarány pedig 19,5:9. A képernyő-test aránya kb. 83%, így egy nagyon kompakt mobiltelefon.

A hátlapon egy 12 MP-es fő, 12 MP-es telefotó, továbbá négy-LED kéttónusú vaku, az előlapon pedig egy 7 MP-es szelfi kamera kapott helyett. Bár a megapixel száma elmarad az újabb modellekétől, a vele készített fényképek minősége jónak mondható, családi fotóalbumba és közösségi médiára bőven megfelel.

Ezen a készüléken már nincs 3,5 mm-es jack csatlakozó, viszont van sztereó hangszóró, továbbá támogatja a Qi szabványú vezeték nélküli töltést is. A hangszórók hangja a kategóriához, illetve a telefon méretéhez képest jó, rendelkezik Dolby Atmos-al is.

A 2716 mAh akkumulátor átlagos használat mellet bőven bírni fogja estig, visszafogottabb esetén akár 2-3 napos üzemidő is elérhető vele. Használt mobiltelefon vásárlásakor viszont ajánlott figyelni az akkumulátor állapotára, mivel beépített, így a cseréje költségesebb.

Összességében az Apple iPhone X a legtöbb általános feladatra megfelelő választás, talán részben még játékokra is jó, a kevésbé rendszerigényes neveket probléma nélkül fogja futtatni. Manapság egyre nagyobb a népszerűsége a felújított mobiltelefonoknak. A készülék koránál fogva nem árt egy alapos bevizsgálás, illetve akkumulátor csere, ha viszont ezen átesett, biztosak lehetünk benne, hogy sokáig jó lesz.