Samsung Galaxy A32 – 4G és 5G változat is van

A Samsung Galaxy A32 2021 elején jelent meg. A 4G és 5G verziók azonban nem csak a hálózati tudásban, de egyéb specifikációkban is eltérnek egymástól.

Specifikációk (Samsung Galaxy A32 4G):
Kijelző: 6,4 hüvelyk, Super AMOLED
Tárhely: 64 GB, 128 GB
RAM: 4 GB, 6 GB, 8 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,0 GHz Cortex-A75 és 6×1,8 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 64 MP fő, 8 MP ultraszéles, 5 MP makró, 5 MP mélység
Előlapi kamera: 20 MP
Akkumulátor: Li-Ion 5000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű

Specifikációk (Samsung Galaxy A32 5G):
Kijelző: 6,5 hüvelyk, TFT LCD
Tárhely: 64 GB, 128 GB
RAM: 4 GB, 6 GB, 8 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,0 GHz Cortex-A76 és 6×2,0 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 48 MP fő, 8 MP ultraszéles, 5 MP makró, 2 MP mélység
Előlapi kamera: 13 MP
Akkumulátor: Li-Ion 5000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű

Mindkét modell hasonló feladatokra alkalmas, elsősorban tartalomfogyasztásra és kapcsolattartásra ajánlom, komolyabb grafikájú játékokat nem, vagy csak alacsony felbontással fog vinni, de a kevésbé rendszerigényes nevekkel természetesen nincs probléma.

Eredetileg Android 11-el jelent meg, ami Android 13-ra frissíthető. Az, hogy megkapja-e az Android 14-et, jelen cikk írásakor még kérdéses. A Samsung a modell megjelenésekor három generációs Android főverzió frissítést, és négy év biztonsági frissítést ígért a középkategóriás készülékeinél, egyes források szerint az utóbbit meg fogja kapni, azonban az Android 14-et már nem. Ami lényeges, hogy a szoftver gyorsan és gördülékenyen működik rajta, az alkalmazások is, kompatibilitási problémák pedig nincsenek.

A 4G változat kijelzője 6,4 hüvelykes, Super AMOLED, az 5G-é ezzel szemben 6,5 hüvelykes, TFT LCD. Ez miatt a Samsung Galaxy A32 4G kijelzőjének a képe sokkal szebb, élénkebbek a színek, továbbá nincs háttérvilágítása a feketének. Az 5G verzió kijelzője viszont csak szemből nézve jó, illetve enyhén fakó. Valamin a Samsungnak spórolnia kellet ahhoz, hogy jó árban el tudja hozni az 5G-t, ez a költségcsökkentés pedig a legjobban a kijelzőt érintette. Ha valaki csak az 5G támogatás miatt vált Super AMOLED-ről TFT LCD-re, az erre számítson.

A 4G verzió valamennyivel jobb kamerákat is kapott. Eltérés azonban inkább csak a megapixelek számában van, az objektív hasonló, ezért a velük készült fényképek minősége is alig különbözik. Általánosságban elmondható, hogy jó fényviszonyok és beállítás mellet tökéletes, de még borult időben, illetve beltérben is jók a fényképek minősége.

A Samsung Galaxy A32 5G viszont erősebb processzorral rendelkezik, mely bár mindennapi használat során nem túl feltűnő, viszont ha egymás mellet összehasonlítjuk őket, az 5G változaton minden alkalmazás egy picivel hamarabb tölt be.

Mindkét modell Dual SIM-es, azonban 5G megoldása hibrid, mely azt jelenti, hogy vagy két SIM, vagy egy SIM és egy SD kártyát tehetünk bele. Mindkettőn találunk 3,5 mm-es jack csatlakozót, továbbá van FM rádió, melyhez antennaként a headset/fülhallgató zsinórja szolgál.

Az akkumulátor mindkettőben 5000 mAh, ami jó eséllyel több napos üzemidőt tesz lehetővé, csak nagyon aktív használat mellet fog estére lemerülni. Viszont egy használt mobiltelefonnál nem biztos, hogy az akkumulátor 100%-os állapotban van, ezért a vásárlás előtt ezt mindenképp érdemes ellenőrizni. Mivel beépített, így a cseréje komplikált és költséges.

Az 5G verzió legnagyobb előnye és erőssége egyértelműen az, hogy támogatja az ötödik generációs mobil hálózatokat. Mára már mindhárom mobilszolgáltatónál elérhető az 5G a nagyobb településeken, sőt egyre több faluban is, mely a 4G-hez képest nagyobb sebességet, valamint jobb válaszidőt nyújt. Ugyanakkor ha valakinek erre nincs szüksége, a 4G-s változat több szempontból is jobb választás, mint például a szebb kijelző, jobb kamera, illetve két SIM és SD kártya együttes támogatása.

Összességében mindkét Samsung Galaxy A32 kiváló választás általános használatra, tartalomfogyasztásra, zenehallgatásra és kapcsolattartásra azok számára, akik egy kedvező árú, még is gyors használt mobiltelefont keresnek.