Apple iPad mini 3 – mit tud egy koros táblagép

Az Apple iPad mini 3 2014-ben jelent meg, 7,9 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a külső mérete pedig 200 x 134,7 x 7,5 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 7,9 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 64 GB, 128 GB
RAM: 1 GB
Processzor: kétmagos 1,3 GHz-es ciklon (ARM v8 alapú)
Hátlapi kamera: 5 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Po 6470 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű

Az iPad mini 3 meglehetősen koros modell, 2014-ben jelent meg. Ugyanakkor az Apple mindig is prémium minőségű termékeket készített, továbbá hosszan támogatta szoftveresen is, ezért még van néhány feladat, amit a mai napig el tud látni ez a táblagép. A legjobban e-könyv olvasóként használható, melyhez a kijelzője is bőven megfelelő, a pixel sűrűsége mai szemmel nézve sem mondható rossznak, sok újabb készülék ennél alacsonyabb felbontással és rosszabb technológiával rendelkezik. Másod sorban zene lejátszásra, videók nézésére, böngészésre és emailezésre is megfelel. Sebességben a gyengébb hardver miatt lassabb lesz, illetve elképzelhető, hogy néhány méretesebb weboldal megakasztja, de arra megfelel, hogy pár cikket elolvassunk rajta, vagy megnézzük az időjárást.

Ebben modellben jelent meg először Touch ID érzékelő, azaz a Home gombba integrált ujjlenyomat olvasó. A készülék a mai szemmel nézve nagy kávák ellenére nagyon kompaktnak mondható, kb. akkora mint egy kisebb füzet, a 331 g súlyával pedig könnyű, szó szerint a legkisebb táskákban is kényelmesen elfér.

Az iPad mini 3 eredetileg iOS 8.0 verzióval jelent meg, ami frissíthető 12.5.7-re, utoljára 2023 január 23.-án kapott frissítést, tehát az Apple közel 9 évig támogatta, ennél többre viszont már sajnos nem számíthatunk. Mivel az iOS 12.0 2018-ban jelent meg, ezért az App Store-ból már nagyon sok alkalmazás nem telepíthető, továbbá nem frissíthető. Többek között a sok felhasználónál népszerű YouTube sem, utóbbi csak böngészőből működik.

A hátlapi kamera felbontása 5 MP, az előlapi pedig 1,2 MP. Videóhíváshoz még úgy, ahogy megfelelő ez a felbontás, de fényképezésre már nem ajánlom. Pontosabban a objektív minősége jó, és megfelelő fényviszonyok mellet a képek élességével, fókuszával és színével sincs probléma, viszont a nagyobb 5 MP-es felbontása is alacsony (2014-ben még jónak számított, de a sok év alatt sokat fejlődtek a kamerák is), ezért fényképezéshez ne ezt a táblagépet válasszuk.

Az akkumulátora 6470 mAh, ami ha jó állapotban van, akár 10 órás üzemidőt is biztosíthat. De gyengébb állapotúval is talán elérhető ennek a fele, ami még mindig sok felhasználónak elegendő szokott lenni. Sajnos azonban beépített, ezért ha már nagyon el van használva, nem ajánlom a megvásárlását (esetleg jelképes áron, ha nem zavar, hogy konnektorról vagy PowerBankról működik csak), mivel a csere árán már ennél újabb és jobb táblagépet is kaphatunk.

A hangszórók hangja viszont a készülék méreteihez képest jók. Rendelkezik továbbá 3,5 mm-es jack csatlakozóval is, ezért külső hangszórót, fej és fülhallgatót, továbbá HeadSettet is csatlakoztathatunk hozzá. Ezek is tovább erősítik a zene lejátszó képességeit, WiFi-hez csatlakoztatva akár internetes rádióhallgatáshoz is kiváló, jobb mint egy elemes rádió.

Összességében az iPad mini 3 a kora ellenére is sok alapfeladat ellátására alkalmas, bár a sebessége lassabb, nincs már hozzá szoftvertámogatás, és új alkalmazásokat is csak korlátozottan tudunk telepíteni. Ugyanakkor napjainkban is népszerű, sok helyről beszerezhető, egy felújított darab pedig jó akkumulátorral még mindig sok mindenre használható, legyen szó e-könyvek olvasásáról, zene és videó lejátszásról vagy néhány weboldal megtekintéséről, ez a készüklék még sok évesen is megállja a helyét.