Nokia 3 – sok éves, de még ma is jó

A Nokia 3 egy 2017-es modell, 5,0 hüvelykes kijelzővel, 143,4 x 71,4 x 8,48 mm mérettel. Ez a készülék a kora ellenére a mai napig sok feladatot el tud látni, miközben használtan egy nyomógombos telefon áráért megszerezhetjük.

Specifikációk:
Kijelző: 5,0 hüvelyk IPS LCD
Tárhely: 16 GB
RAM: 2 GB
Processzor: négymagos, 1,4 GHz-es Cortex-A53
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2630 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: gyorsulásmérő, közelségérzékelő, giroszkóp, iránytű

Ez a készülék elsősorban alapvető feladatokra használható, a telefonáláson kívül böngészésre, közösségi médiára, üzenetküldő alkalmazásokra, navigációra, videó streamingre, és zenehallgatásra. Játékra már korlátozottabban, természetesen itt nem az egyszerűbbekre gondoltam, ezeket problémamentesen futtatni fogja. Sebességben ma már kicsit lassúnak számít, különösen ha egy méretesebb weboldalt szeretnénk megnyitni, de arra megfelel, hogy megnézzük az időjárást, illetve elolvassunk néhány cikket.

Eredetileg Android 7.0 (Nougat) rendszerrel adták ki, ami frissíthető Android 9.0 (Pie) verzióra. Ha még a régebbi verziók egyike van rajta, ezt a frissítést erősen ajánlott megcsinálni, ugyanis az Android 7.0-nál már egy csomó népszerű alkalmazás nem kap frissítéseket (pl. Chrome, YouTube), a 9.0-án viszont ezek legújabb verzióit használhatjuk. Bár van néhány alkalmazás, melyhez az Android 9.0 is régi, ezek számra szerencsére még minimális, így csaknem minden népszerű applikációt tudunk rajta futtatni.

A Nokia 3 egy 5,0 hüvelykes IPS LCD-t kapott 720 x 1280 pixeles felbontással, a képernyő-test arány kb. 67 százalék. A készülék alján és tetején elég nagy a káva, az újabb telefonoknál már az előlap sokkal nagyobb részét tölti ki a kijelző. De még így sem nagy, kompaktabb a legtöbb újabb modellnél.

Az előlapi és hátlapi kamera felbontása is 8 MP, a hátoldalon van még egy LED vaku, másra viszont ne számítsunk. A fotók minősége természetesen elmarad a mai telefonokéhoz képest, de megfelelő fényviszonyok mellet teljesen korrekt képeket készít.

Hálózat terén Cat. 4-es LTE van benne, mely maximum 150/50 Mbit/s sebességet tud, illetve a WiFi-vel csak a 2,4 GHz-es hálózatokhoz kapcsolódhatunk. Természetesen mindkettő sebessége bőven elegendő a FullHD videók lejátszásához, nagyobb felbontással pedig a kis kijelző és gyenge hardver miatt nem érdemes próbálkozni.

Az akkumulátor viszont beépített, ezért sajnos a csere költségesebb, így ezt használt vásárlás előtt mindenképp érdemes ellenőrizni. A kapacitása 2630 mAh, ehhez viszont nem túl nagy kijelző, és nem túl erős hardver társul, így jó akkumulátor esetén az üzemidővel nem lesz probléma.

A készülékben van még FM rádió és 3,5 mm-es Jack csatlakozó, mint sok más készüléknél, a fülhallgató egyben antennaként is szolgál a rádiózáshoz. Bár a beépített tárhely csak 16 GB-os, jó hír, hogy ez bővíthető MicroSD kártyával, melyhez egy dedikált slot áll a rendelkezésre.

Összességében ezt a telefont mindenkinek ajánlom, akiknek nincs nagy elvárása, nem probléma, ha kicsit lassabb, ugyanakkor egy olcsó és kompakt használt készüléket szeretne, mely a mai napig sok feladat ellátására képes.