Motorola Moto G5 – mire használható ma egy sok éves készülék

Ebben a tesztben egy valóban sok éves, egészen pontosan 2017-es mobiltelefont fogok bemutatni. A kijelzője kisebb a mai legtöbb okostelefonnál, mindössze 5 hüvelykes, ezzel együtt a készülék mérete is kompaktabb. De vajon megéri napjainkban egy ilyen mobiltelefont venni?

Specifikációk:
Kijelző: 5,0 hüvelyk IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB
RAM: 2 GB, 3 GB
Processzor: nyolcmagos, 1,4 GHz-es Cortex-A53
Hátlapi kamera: 13 MP
Előlapi kamera: 5 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2800 mAh, kivehető
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, giroszkóp

A kora miatt ennek a készüléknek az ára használtan annyi, mint egy egyszerűbb új nyomógombos telefoné. A Motorola Moto G5 viszont egy Androidos okostelefon, mely a telefonáláson és az mp3 lejátszón felül internetezésre, közösségi médiára és videóstreamingre is használható. Na jó, ez utóbbiakat is tudja ma már a sok nyomógombos telefon, de azért egy érintő képernyőn egészen más élmény weboldalakon böngészni meg videókat nézni, mint kis kijelzőn. Sebességre viszont már nem túl gyors (ami különösen egy méretesebb weboldal megnyitásakor szembetűnő), a szoftver is régi, ráadásul külsőre is ódivatú.

A készüléken Android 7.0 verzió fut, mely szintén elég koros, így lesznek alkalmazások, melyek egyáltalán nem telepíthetők, másoknál pedig be kell érjük a régi verziókkal. A YouTube még működik rajta alkalmazásból, de frissítéseket már régóta nem kap, így lehet rá számítani, hogy rövidesen már csak böngészőből használhatjuk. A Chrome sem kap már több frissítést, de ettől függetlenül a legtöbb weboldalt jól jeleníti meg, minimális a kompatibilitási probléma (alternatív böngészők viszont még kapnak frissítéseket, pl. Opera mini). A térkép is megfelelően működik rajta, aki GPS-re keres használt telefont, ez a modell erre is jó választás. A népszerű közösségi média alkalmazások is elérhetőek rá. Összességében nem is annyira rossz a kínálat.

A kijelzője 5,0 hüvelykes IPS LCD, melynek a felbontása 1080 x 1920 pixel, 16:9 képaránnyal és karcálló bevonattal. A képernyő-test arány kb. 65 százalék, ami mai szemmel nézve rossz, a készülék tetején és alján nagy a káva. Ettől függetlenül a mérete kompaktabb és kisebb a legtöbb újabb kiadású okostelefonnál.

A hátsó kamera kapott egy LED vakut, de semmi egyéb extrára ne számítsunk. A hátlapi kamera felbontása 13 MP, az előlapié 5 MP, a előbbivel jó fényviszonyok mellet még elfogadható fotókat lehet készíteni, az utóbbi viszont inkább csak a videóhívásokhoz felel meg.

Az akkumulátor ebben a telefonban még nem beépített, ezért sokkal olcsóbb a cseréje, mint egy újabb telefonnál. A kapacitása 2800 mAh, ami lehet alacsonynak hangzik, ugyanakkor a kijelző és maga a készülék mérete sem nagy, ezért a fogyasztása is kisebb, így estig ki fog tartani, de visszafogottabb használat esetén több napos üzemidő is elérhető.

Jó hír, hogy hálózat terén nem csak a 4G-t, de az 5 GHz-es WiFi-t is támogatja (ez egyébként 2017-ben még nem volt alap). Van benne FM rádió és 3,5 mm-es jack csatlakozó is (ami viszont ma már nincs minden telefonban).

Összességében megéri a Motorola Moto G5, ha egy olcsó használt okostelefont keresünk, elsősorban telefonálásra, másod sorban alkalomszerű tartalomfogyasztása, zenehallgatásra és navigációra. A kora miatt azonban fontos, hogy ellenőrizzük az akkumulátor állapotát, szükség esetén pedig cseréljük, ha ez jó benne, akkor viszont alap feladatokra tökéletes választás.