Xiaomi Redmi Note 10 – kettő verzió is van

A Xiaomi Redmi Note 10 egy 2021-es mobiltelefon. Létezik 4G és 5G képes változata is, a kettő azonban specifikációkban eltér egymástól.

Specifikációk (4G változat):
Kijelző: 6,43 hüvelyk, Super AMOLED
Tárhely: 64 GB, 128 GB
RAM: 4 GB, 6 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,2 GHz Kryo 460 Gold és 6×1,7 GHz Kryo 460 Silver)
Hátlapi kamera: 48 MP, 8 MP széles, 2 MP makró, 2 MP mélység
Előlapi kamera: 13 MP
Akkumulátor: Li-Po 5000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű

Specifikációk (5G változat):
Kijelző: 6,5 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 64 GB, 128 GB, 256 GB
RAM: 4 GB, 6 GB, 8 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,2 GHz Cortex-A76 és 6×2,0 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 48 MP, 8 MP széles, 2 MP makró, 2 MP mélység
Előlapi kamera: 8 MP
Akkumulátor: Li-Po 5000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű

A kettőből bármelyik modellt is választjuk általános használatra, weboldalakon böngészni, közösségi médiát használni, videókat meg streaminget nézni és zenéket hallgatni tökéletesen megfelel. Játékokra már korlátozottabban, de alacsony felbontással sok népszerű nevet elfuttat.

Ahogyan viszont fentebb írtam, a kettő specifikációban eltér. A leglényegesebb különbség, hogy a 4G verzió Super Amoled kijelzőt kapott, aminek a képe sokkal szebb az 5G-s IPS LCD-hez képest. Ha valakinek előtte Super AMOLED telefonja volt, és csak az 5G miatt vált erre, számítson rá, hogy a színek fakóbbak lesznek, a kontraszt rosszabb, illetve a feketének is lesz háttérvilágítása. Ezen felül az 5G-s verzió gyengébb szelfi kamerát is kapott, ugyanakkor pozitívum, hogy kb. 25-30%-al erősebb a processzora és nagyobb RAM-os, illetve több tárhelyes verzióban is elérhető. Összességében viszont azt mondom, hogy az 5G-s változatot csak annak érdemes megvennie, akinek erre ténylegesen szüksége van, a többieknek pedig a Xiaomi Redmi Note 10 4G jobb választás.

Eredetileg Android 11-el jelent meg a telefon, ami elvileg frissíthető Android 12-re. Bár nem a legfrissebb verzió, a felülete ettől függetlenül modern, és minden népszerű alkalmazás telepíthető rá.

Az hátlapi kamerák mindkét modellnél azonosak, a fotók minősége is, mely egyébként ebben az árkategóriában nem rossz, de nem is kiemelkedő, a közösségi oldalakon biztos nem kell velük szégyenkezni. Az előlapi kamera inkább videóhívásokhoz ajánlott, bár a 4G változatban egy fokkal jobbat kapunk.

Az 5000 mAh akkumulátor ma már átlagosnak mondható, sokan lesznek, akiknél több napos üzemidőre is elegendő, de még utazáskor aktív használat mellet is bírni fogja estig. Sajnos azonban beépített, egy használt telefonnál pedig nem árt figyelni az akkumulátor állapotára, ezért ha cserélnünk kell, magasabb költséggel számolhatunk.

A készülék bővíthető MicroSD kártyával, van rajta 3,5 mm-es jack csatlakozó, továbbá FM rádió is. Az 5G változat Hibrid Dual SIM-es, így vagy egy SIM és egy SD kártya helyezhető bele, vagy két SIM. Ezzel szemben a 4G verzióban a két SIM mellé SD kártyát is tehetünk.

Összességében ezt a készüléket átlagos felhasználásra ajánlom, használtan vagy felújítva egy alsó kategóriás mobil árán közép minőséget képvisel, mely még néhány évig biztosan minden feladatot el fog látni.