Huawei P40 – erős hardver Google szolgáltatások nélkül

A Huawei P40 egy 2020-as felsőkategóriás modell, 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel, továbbá 5G támogatással. A külső mérete 148,9 mm magas, 71,1 mm széles és 8,5 mm vastag, mellyel viszonylag egy kompakt telefonnak számít.

Specifikációk:
Kijelző: 6,1 hüvelyk OLED
Tárhely: 128 GB, 256 GB
RAM: 6 GB, 8 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,86 GHz Cortex-A76 és 2×2,36 GHz Cortex-A76 és 4×1,95 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 50 MP széles, 8 MP telefotó, 16 MP széles
Előlapi kamera: 32 MP + mélységérzékelő
Akkumulátor: Li-Po 3800 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, közelségérzékelő, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű

Ezt a modellt eredetileg felsőkategóriásnak tervezték, a hardvere ma is erősnek számít, sok új középkategóriás telefon gyengébb nála. Ugyanakkor hátránya, hogy a Huaweire vonatkozó amerikai-kínai kereskedelmi korlátozás miatt licenszköteles Google szolgáltatások hivatalos úton nem telepíthetők rá, ennek megfelelően Google Play áruház sincs rajta. Helyette a HUAWEI AppGallery-ből telepíthetünk programokat, melyben a készülék megjelenésekor még nem volt sok alkalmazás, mára azonban sokat javult a helyzet. Ezen felül támogatott a külső források használata, így egy kis utánajárással fel tudjuk rá installálni a Google szolgáltatásokat is.

Gyakorlatilag kevés felhasználó van, akinek ez a készülék ne felelne meg, a tartalomfogyasztáson, közösségi médián és streaming/videó nézésen felül játékokra is jó választás, különösen ha a 8 GB RAM-os modellt vesszük meg, akkor még nagy felbontással is játszhatunk.

A Huawei P40-en Android 10 verzió fut, mely szinte minden népszerű alkalmazással kompatibilis. A rendszer sebessége csaknem olyan gyors, mint egy új felsőkategóriás mobilnál, az EMUI felület pedig nem csak tetszetős, de modernen is néz ki.

A 6,1 hüvelykes kijelző OLED technológiát használ, mely lehetővé teszi a képpontok egyenként vezérlését, ezáltal nagyon szép a képe, illetve a feketének nincs háttérvilágítása. A káva sem nagy, kb. 86 százalékos a kijelző-test arány. Az akkumulátor 3800 mAh-es, ez átlagosnak mondható, a fogyasztása viszont alacsony, ezért estig biztosan ki fogja bírni, ha kevesebbet használjuk, akár több napos üzemidő is elérhető.

Kamera terén viszont panaszra nem lehet okunk. Vannak digitális fényképezőgépek, melyek rosszabb fotókat csinálnak ennél a telefonnál. Bár optikai zoom-ot telefonba nem nagyon szoktak tenni, de a hibrid zoom-nak, az erős objektívnek és nagy megapixel számnak köszönhetően még a közelített képek is élesek és részletgazdagok. Az 50 MP normál kamera mellet kapunk még egy 16 MP széles és 32 MP előlapi kamerát is.

Ez a készülék támogatja az 5G hálózatot is, mely ma már egyre több helyen elérhető, és gyorsabb kapcsolódást, illetve jobb válaszidőt biztosít a 4G-nél. Természetesen az 5 GHz-es WiFi sem maradt ki belőle, ráadásul a Huawei készülékekre jellemzően erős beépített antennákkal rendelkezik, ezért az adótól messzebb is tudjuk majd használni.

A külső hangszóró hangerejére és hangszínére aligha lehet panasz, bár sajnos nem sztereó. FM rádiót viszont ne keressünk benne, mint ahogyan a 3,5 mm-es jack csatlakozót is kihagyták (akinek ez mégis fontos, létezik USB-C átalakító hozzá).

Összességében ezt a telefont mindenkinek ajánlom, akik egy minőségi és gyors mobilt szeretne napi használatra. Ha sikerül egy felújított, jó akkumulátoros és szép állapotú darabot kifognunk, azt valóban mindenre tudjuk majd használni, amire egy újat, ráadásul külsőre is menő, egyáltalán nem egy régimódi mobil benyomását kelti.