Lenovo Tab 4 8 és Tab 4 10 – eltérő méret, hasonló tudás

A Lenovo Tab 4 táblagépek 2017-ben jelentek meg, ezért már elég régi darabok, de még mindig sok mindenre használhatók. Két méretben vásárolhatjuk meg, 8 és 10 hüvelykesben.

Specifikációk (Lenovo Tab 4 8):
Kijelző: 8,0 hüvelyk IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB
RAM: 2 GB
Processzor: négymagos, 1,4 GHz-es Cortex-A53
Hátlapi kamera: 5 MP
Előlapi kamera: 2 MP
Akkumulátor: Li-Po 4850 mAh

Specifikációk (Lenovo Tab 4 10):
Kijelző: 10,1 hüvelyk IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB
RAM: 2 GB
Processzor: négymagos, 1,4 GHz-es Cortex-A53
Fő kamera: 5 MP
Szelfi kamera: 2 MP
Akkumulátor: Li-Po 7000 mAh

Azért vettem egybe a két modell tesztjét, mert a specifikációik nagyon hasonlóak, legalább is ami a teljesítményt illeti (processzor, RAM és tárhely azonos). Ami lényegesebb eltérés, hogy a 10 hüvelykes verzió erősebb akkumulátort kapott, bár a nagyobb kijelző több áramot fogyaszt, de még is is jobb az üzemideje, mint a 8 hüvelykes változaté. Másik különbség, hogy Lenovo Tab 4 8 modellen Android 7.0 található, mely nem frissült újabbra, a Tab 4 10-ben viszont 8.1-re frissíthető OTA-n keresztül. Sajnos azonban ma már mindkettő nagyon régi verzió, ezért a felületük és régimódi, továbbá találkozhatunk olyan alkalmazásokkal, melyek már nem telepíthetők ezekre a modellekre, vagy csak régi verziókat tudunk használni.

Mint feljebb írtam, a készülékek kora korlátozza a használhatóságot, de alap feladatokra megfelelnek, mint pl. böngészés, normál felbontású videók nézése, közösségi média és zenehallgatás. A sebessége kicsit lassú, de ezek az alkalmazások működni fognak vele. Játékokra viszont nem ajánlom, természetesen az egyszerűbb játékokkal nem lesz probléma, de ha egy kicsit is komolyabb a grafikája, akkor már igen.

A kamera minősége videóhívásokhoz megfelel, de fényképezéshez már gyenge, mind a felbontás, mind pedig objektív téren. Jó fényviszonyok mellet még élvezhetők a fényképek, de ha egy kicsit is sötétebb helyen fotózunk, akkor már elmosódott lesz. Természetesen ez nagyrészt a készülék korának tudható be, bár a táblagépeket ma sem fényképezésre tervezik, de az újabb modellekbe már jobb kamerákat szerelnek.

Ha magunkkal vinnénk, a 8 hüvelykes változat nagyon kompakt és könnyű, ez egy kistáskába is kényelmesen elfér, körülbelül akkora, mint egy kicsi A/5-ös füzet. Ha viszont kevésbé számít a kompaktság, a 10 hüvelykes előnyösebb választás, ezen kényelmesebb az olvasás, a videó nézés, ráadásul az üzemideje is jobb.

Létezik WiFi és SIM kártyás verzió is. Sajnos azonban csak a lassabb 2,4 GHz Wlan hálózatokhoz kapcsolódhatunk, illetve a 4G+ sem érhető el vele. Ettől függetlenül a sebessége jó térerő esetén bőven elegendő a HD felbontású videókhoz, magasabbal pedig nem nagyon érdemes próbálkozni. A jelerősség viszont jobb az átlagosnál, mind WiFi, mind pedig 4G esetén.

A kijelző felbontása azonban rosszabb az átlagnál, akinek éles a szeme, jól láthatja a pixeleket. Cserébe legalább jól olvashatóak a szövegek, és megfelelő a fényerő kültéri használatkor is.

Összességében a Lenovo Tab 4-et azoknak ajánlom, akik egy nagyon olcsó használt táblagépet keresnek, és nem probléma, ha egy lassabb, illetve csak alap feladatokra megfelelő készüléket kapnak.