Samsung Galaxy TAB A8 – mindennapi használatra kiváló

A Samsung Galaxy TAB A8 táblagép 2021 decemberében jelent meg. A kijelző 10,5 hüvelykes TFT LCD, a készülék mérete 246,8 x 161,9 x 6,9 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 10,5 hüvelyk TFT LCD, 1200 x 1920 pixel felbontással
Tárhely: 32 GB, 64 GB, 128 GB
RAM: 2 GB, 3 GB, 4 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,0 GHz Cortex-A75 és 6×2,0 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 5 MP
Akkumulátor: Li-Po 7040 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: gyorsulásmérő, giroszkóp, közelségérzékelő, iránytű

Ezt a táblagépet elsősorban átlagos felhasználóknak tervezték tartalomfogyasztáshoz, továbbá oktatáshoz is tökéletes választás. Böngészés, streaming, YouTube, közösségi média gyorsan működik rajta. Játékokhoz részben használható, a normál hardver igényű játékokkal nem lesznek problémák, de a rendszerigényesebb címekkel már nem biztos, hogy megbrkózik.

Eredetileg Android 11 verzióval jelent meg, mely Android 14-ig frissíthető, sajnos több fő verzió frissítést már biztosan nem fog már kapni. Ugyanakkor a rendszer gyorsan és gördülékenyen működik rajta, továbbá minden friss alkalmazás telepíthető rá a Play áruházból, ami még évekig így lesz.

A Samsung Galaxy TAB A8 oldalán négy hangszóró található (mindkét oldalon kettő-kettő). A hangja ezért nagyon szép és tiszta, a hangereje is jó, zsebméretű Bluetooth hangszóró ehhez biztosan nem fog kelleni, legfeljebb nagyobb méretűeknek van értelme. A készülék oldalán található 3,5 mm-es jack csatlakozó is, ez már sok újabb modellből kikerült.

Létezik WiFi és SIM kártyás változata is. Mindkettő ismeri a gyorsabb 5 GHz-es WiFi szabványt, a mobilinternetes verzióval pedig nem csak a normál 4G, de a 4G+ hálózat is elérhető. Az internet sebessége mind WiFi, mind pedig mobilinternetről jó (természetesen megfelelő térerő esetén). Mindkettő modellbe tehetünk MicroSD kártyát is.

Az hátlapi fő kamera felbontása 8 MP, a szelfié pedig 5 MP, ezek átlagos fotókat készítenek, félhomályban sokat romlik a minősége. Videóhívásokhoz tökéletesen megfelelnek ezek a kamrák, egyébként táblagéppel kevesen fotóznak, ezért a gyártók tudatosan spórolnak ezen, talán csak felső kategóriás készülékek között találunk olyant, ami fényképezéshez is kiváló.

A 10,5 hüvelykes kijelző képminőségét szintén átlagosnak mondanám, a szövegek jól olvashatóak rajta, filmnézéskor is megfelelő a képminősége. A képarány 16:10-es, ezért a 16:9-es filmeknél van egy keskeny sáv a képernyő tetején és alján. Összességében még viszonylag kompakt és könnyen hordozható ez a tablet.

A 7040 mAh akkumulátor nagyon aktív használat mellet fog estére teljesen lemerülni, sokan csak 2-3 naponta fogják tölteni, van aki még ritkábban. A készülék támogatja a gyors töltést is, bár a gyárilag hozzáadott töltő fej nem, így ezt külön kell megvásárolnunk hozzá, ha szükségét érezzük.

Összességében a Samsung Galaxy TAB A8 mindenki számára megfelelő választás, akik egy gyors, megfizethető árú táblagépet keresnek, továbbá nem elvárás, hogy rendszerigényes játékokat és szerkesztőprogramokat futtassanak rajta.