Microsoft Lumia 650 – ezen Windows 10 fut

Ez a modell 2016 elején jelent meg, középkategóriás mobilnak szánták. A kijelző 5,0 hüvelykes OLED, a készülék mérete 142 x 70,9 x 6,9 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 5,0 hüvelyk OLED
Tárhely: 16 GB
RAM: 1 GB
Processzor: négymagos, 1,3 GHz-es Cortex-A7
Hátlapi kamera: 8 MP, LED vakuval
Előlapi kamera: 5 MP
Akkumulátor: Li-Ion 2000 mAh, kivehető
Érzékelők: gyorsulásmérő, közelségérzékelő

A 2010-es évek közepén a Microsoft megpróbált betörni a mobil piacra. Először Windows mobil 8-al próbálkoztak, később pedig a Windows mobil 10 operációs rendszerrel. Sajnos azonban az Android és iOS mellett csak minimális részesedést sikerült elérniük, ami miatt az alkalmazás készítőknek sem volt túl vonzó Windows platformra fejleszteniük, így végül abbamaradt a gyártása.

Bár Microsoft Lumia 650 egy érintőképernyős okostelefon, ami kívülről szerintem nem néz ki rosszul, de a kora, a gyenge hardver, és a viszonylag kevés elérhető alkalmazás miatt erősen korlátozott, mire tudjuk használni. A tudása körülbelül egy nyomógombos telefonéval ér fel. Lehet vele telefonálni, meg zenét, FM és webrádiót hallgatni. Talán még weboldalakon is tudunk vele böngészni, de a régi szoftver miatt egyes weboldalaknál lehetnek kompatibilitási problémák, egy nagyobb méretű honlap pedig ki fogja akasztani a gyenge hardvert, így ez inkább bosszantó, mint használható. YouTube videók nézésével is próbálkozhatunk, de ez is bosszantóan lassú lesz, sokat kell várni, mire betölt.

Azt sokan tudják, hogy a Windows számítógépeken található Microsoft Store-ban vannak szép számmal alkalmazások. Aki viszont arra számítva vesz Windows-os telefont, hogy majd ezeket tudja rajta használni, neki van egy rossz hírem, ezek a programok asztali verzióhoz készültek, a mobilra nem telepíthetők. Szintén nem fognak működni rajta a .exe kiterjesztésű fájlok, a mobil Windows ezekkel nem kompatibilis. Összességében alig van hozzá néhány alkalmazás, de ezeket sem frissítették már évek óta.

A felülete viszont nagyon barátságos, a csempés elrendezés nagyon jól néz ki mobilon, a kezelése is egyszerű és kényelmes, a rendszer és a beépített alkalmazások egész gyorsan működnek. Frissítésekre és új alkalmazásokra azonban senki ne számítson már.

A beépített 16 GB tárhely elég szűkös, ennek egy jó részét elfoglalja a rendszer és a beépített alkalmazások, szerencsére viszont bővíthető MicroSD kártyával. A beépített lejátszó alkalmazás a Groove Zene, ami albumok, előadók és számok szerint is tudja csoportosítani a zenéket, továbbá kezeli a legelterjedtebb fájltípusokat.

Egy 8 MP-es előlapi és 5 Mp-es hátlapi kamerát kapott a telefon. A fényképek minősége jó fényviszonyok mellet egész elfogadható, bár a megapixel száma ma már egy alsó kategóriás mobillal megegyező. Van a hátlapon LED vaku is (intelligens felvétel funkcióval, mely segítségével utólag állítható a vaku ereje), de ennyi, fényképezés terén semmi extrára ne számítsunk.

Az OLED kijelző képminősége azonban még a mai mobilok között is megállja a helyét, egy LCD-s telefonhoz képest sokkal szebbek a színek, illetve a feketének sincs háttárvilágítása. Ugyanakkor a kávák elég nagyok, különösen az alsó és felső, a kijelző-test aránya mindössze 67%-os.

Adatkommunikáció terén csak a Cat. 4-es LTE-t kapunk, mely maximum 150 Mbit/s letöltési és 50 Mbit/s feltöltési sebességre képes. Van benne még 802.11 b/g/n WiFi, DLNA, GPS, hotspot és 4.1-es Bluetooth.

Az akkumulátora 2000 mAh, ami alacsonynak hangzik, ugyanakkor a hardver sem erős, az OLED kijelző is energiatakarékos, így átlagos használat mellet az egy napot ki fogja bírni. Jó hír, hogy az akkumulátor kivehető, így jóval olcsóbb a csere, mintha szerelőnek is fizetnünk kellene érte.

Összességében ez a mobil elég korlátozott feladatokra használható, ezekre is csak kompromisszumok árán. A nyomógombos telefonokhoz képest viszont a kijelzője nagyobb, a kezelése egyszerű és könnyen megtanulható, ezért azok számára jó vétel lehet, akik a telefonáláson és zenehallgatáson kívül nem sokra használják a mobiljukat.