Samsung Galaxy Tab A7 és Tab A7 Lite – a két testvér

A Samsung Galaxy Tab A7 egy 2020-as modell, ami 10,4 hüvelykes képernyővel rendelkezik, a Lite verzió pedig 2021-ben jelent meg, ennek a kijelző mérete 8,7 hüvelyk. Azonban nem csak a méretben, de egyéb specifikációkban is vannak különbségek.

Specifikációk (Samsung Galaxy Tab A7):
Kijelző: 10,4 hüvelyk, TFT LCD
Tárhely: 32 GB, 64 GB
RAM: 3 GB, 4 GB
Processzor: nyolcmagos (4×2,0 GHz Kryo 260 Gold és 4×1,8 GHz Kryo 260 Silver)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 5 MP
Akkumulátor: Li-Po 7040 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, közelségérzékelő

Specifikációk (Samsung Galaxy Tab A7 Lite):
Kijelző: 8,7 hüvelyk, TFT LCD
Tárhely: 32 GB, 64 GB
RAM: 2 GB, 3 GB, 4 GB
Processzor: nyolcmagos (4×2,3 GHz Cortex-A53 és 4×1,8 GHz Cortex-A53)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 2 MP
Akkumulátor: Li-Po 5100 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: gyorsulásmérő, iránytű

Mindkét táblagép tökéletes választás általános felhasználásra, mint például a közösségi média, böngészés, navigáció, videó nézés és streaming. Játékokra már visszafogottabban jó, sok népszerű névvel elboldogul alacsony felbontással, de egy erőforrás igényesebb már nem biztos, hogy élvezhető lesz rajta. A nagyobb méretű változat valamennyivel erősebb processzorral rendelkezik, így egy hajszálnyival a sebessége is jobb, de ez mindennapi használat során alig érezhető.

A Samsung Galaxy Tab A7 Android 10 verzióval jelent meg, és 12-re frissíthető, a Tab A7 Lite változaton pedig eredetileg Android 11 verzió volt, ami 14-re frissíthető. Jelenleg mindkét verzióra telepíthető az összes alkalmazás a Play áruházból, melyhez megfelelő a hardver teljesítménye, és ez még sokáig így is lesz. Ugyanakkor a Lite változaton kettővel újabb Android fut, ezért kettő évvel tovább fognak rajta frissülni az alkalmazások (még ha rendszerfrissítést nem is kap), így aki hosszabb távra tervez, ez jobb választás.

Mindkét modell képaránya 5:3, ami videókhoz ideálisabb, mint a sok táblagépnél népszerű 4:3 vagy 16:10. Bár 16:9-es tartalomnál itt is lesz egy kis fekete sáv az alján meg a tetején, de csak minimális, ha pedig kitöltésre megyünk, alig fog levágni belőle. A kijelző technológia viszont TFT LCD, ezért a betekintési szögek nem a legjobbak (csak szemből nézve szép a képe). A Samsung Glaxy Tab A7 felbontása 1200 x 2000 pixel, a Lite változaté pedig 800 x 1340 pixel.

A 10,4 hüvelykes változat négy hangszóróval, a 8,7 hüvelykes pedig kettővel rendelkezik. A hangminőség a kategóriához képest jó, a négy hangszóró hangereje és hangminősége természetesen jobb, mint a kettőé. Ezen felül rendelkeznek 3,5 mm-es jack csatlakozóval is.

Alapvetően a táblagépeknek nem a fényképezés a legnagyobb erőssége. A hátlapi kamera mindkettő változatban azonos, 8 MP-es, ami jó fényviszonyok és beállítás mellett megfelelő fotókat készít, de semmi extra nincs benne. Az előlapi kamera a Tab A8-ban 5 MP, a Lite-ban pedig 2 MP, ami videóhívásokhoz megfelel, de szelfihez már nemigazán.

Mindkettő táblagép megvásárolható WiFi és SIM kártyás változatban is. Bővíthető továbbá SD kártyával, ha a beépített tárhelynél többre van szükségünk.

Akkumulátor terén is van különbség, a nagyobb Tab A7-ben 7040 mAh, a kisebben pedig 5100 mAh található. Mindkettő üzemideje jó, egy tanítási napot vagy utazást biztosan ki fog bírni. Viszont beépített, ezért használt vásárlás előtt ajánlott az állapotát ellenőrizni, mert egy esetleges csere költséges.

Melyik változatot érdemes megvenni?
A Samsung Galaxy Tab A7 nagyobb kijelzővel, magasabb felbontással, jobb processzorral, erősebb akkumulátorral és négy hangszóróval rendelkezik.
A Samsung Galaxy Tab A7 lite viszont sokkal kompaktabb és hordozhatóbb, egy kis táskában is kényelmesen elfér, kettővel újabb Android verzió van rajta, ráadásul az ára is kedvezőbb.
Összességében mindkét modell remek választás tartalomfogyasztásra és oktatáshoz.