Apple iPhone 5S – egy nyomógombos telefon áráért

Az Apple iPhone 5S modell 2013-ban jelent meg, 4,0 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, maga a készülék mérete pedig 123,8 x 58,6 x 7,6 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 4,0 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB, 64 GB
RAM: 1 GB
Processzor: kétmagos 1,3 GHz-es ciklon (ARM v8 alapú)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Po 1560 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, iránytű

Az iPhone 5S az egyik legrégebbi mobiltelefon, amiről használt tesztet írok. Ennek az oka, hogy ez a modell sok szempontból úttörőnek számított, rengeteg szolgáltatást tudott, ami ma bár természetes, de 2013-ban újdonságnak számított. Többek között ez volt az első iPhone, ami 64 bites architektúrát használt, továbbá ebben volt előszőr Touch ID, azaz Home gombba szerelt ujjlenyomat olvasó.

Ez a telefon eredetileg iOS 7-el jelent meg, melyet az évek során iOS 12.5.6-ra frissítettek, ami 2023 január 23.-i verzió, azaz az Apple közel 10 évig adott ki hozzá szoftverfrissítéseket. Sajnos azonban már ennél többre nem számíthatunk, de ez a mobil még így is jó pár feladatot el tud látni. Többek között használhatjuk média lejátszóként, navigációhoz, vagy akár weboldalakon is böngészhetünk vele (utóbbi kicsit lassú lesz a régi hardver miatt, de működni fog vele). Az iOS 12-es verzióra viszont már nem tudunk minden alkalmazást telepíteni, legfeljebb régi verziókat, ha előzőleg már letöltöttük, ezért nagyobb részt sajnos be kell érjük a gyárilag előtelepített alkalmazásokkal. Többek között a YouTube sem telepíthető vagy frissíthető rajta, de böngészőből működni fog.

Az iPhone 5S tudja a 4G/LTE hálózatot, ami bár napjainkban alap (sőt, a 3G-t már rég le is kapcsolták), de 2013-ban még nagyon nehéz és költséges volt egy ilyen telefont beszerezni. Ezen felül nem csak a 2,4 GHz-es WiFi szabványt ismeri, hanem a gyorsabb 5 GHz-et is. Tehát hálózati képességek terén a mai napig megállja a helyét.

A kijelző 4,0 hüvelykes, IPS LCD technológiát használ, a felbontása pedig 640 x 1136 pixel, 16:9 képaránnyal. A maximális fényerő 500 nit, ez erős napsütésben is olvasható. A képernyő-test arány kb. 60%, ami a mai telefonokhoz képest rosszabb, nagy a káva, összességében viszont a teljes mérete kisebb és kompaktabb a legtöbb új mobilnál.

Az akkumulátor 1560 mAh, ez bár ma kicsinek hangzik, ugyanakkor a 4 hüvelykes kijelző, és a gyengébb hardver kevesebb energiát is fogyaszt, így – jó akkumulátorral – estig biztos bírni fogja, kevésbé aktív használat esetén tovább is.

A hátlapi kamera felbontása 8 MP, van benne Dual-LED kéttónusú vaku (ami 2013-ban szintén újdonság volt a mobiltelefonoknál, a lényege, hogy a külső fényviszonyok alapján dönti el a rendszer, melyik vakut kapcsolja be). Az objektív minősége jó, így az alacsony felbontás ellenére szép fotókat csinál. Az előlapi 1,2 MP-es kamera azonban inkább csak videóhívásokhoz elég.

Bár az iPhone 5S egy 2013-mas modell, azonban a mai napig megfelelő választás azok számára, akik elsősorban telefonálásra, másod sorban média lejátszásra és alkalomszerűen pár weboldal megtekintésére használják a mobiljukat. A nyomógombos telefon képernyőjéhez képest nagyobb a kijelzője, viszont nem sokkal nagyobb a készülék. Manapság népszerűek a felújított mobiltelefonok, mely hibátlan állapotban és jó akkumulátorral kerül értékesítésre, továbbá garancia is van rájuk. Az árát nézve felújítva alig több, mint egy nyomógombos telefon, így mindenképp jó alternatívát jelent.