Apple iPhone 6 és 6 plus – sokan szeretik

Az Apple iPhone 6 és iPhone 6 Plus már viszonylag régi modellek, 2014 szeptemberében jelentek meg. Az iPhone 6 kijelzője 4,7 hüvelykes, a 6 Plus pedig 5,5 hüvelykes képernyővel rendelkezik.

Specifikációk (iPhone 6):
Kijelző: 4,7 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB, 64 GB, 128 GB
RAM: 1 GB
Processzor: kétmagos, 1,4 GHz-es Typhoon (ARM v8-alapú)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Po 1810 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, iránytű, giroszkóp, barométer

Specifikációk (iPhone 6 Plus):
Kijelző: 5,5 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 64 GB, 128 GB
RAM: 1 GB
Processzor: kétmagos, 1,4 GHz-es Typhoon (ARM v8-alapú)
Hátlapi kamera: 8 MP
Előlapi kamera: 1,2 MP
Akkumulátor: Li-Po 2915 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, iránytű, giroszkóp, barométer

Bármelyik típust válasszuk a kettőből, hasonló teljesítményre számíthatunk. Bár egy meglehetősen régi modellről beszélünk, viszont eredetileg felső-közép kategóriába szánták, ami az Apple esetében prémium minőségű, ezért ha kifogunk egy hibátlan vagy felújított darabot, még ma is sok feladatra használható. Többek között média lejátszóként, navigációhoz, de még akár weboldalakon böngészni is megfelel (utóbbi már kicsit lassan fog betölteni, de arra elég, hogy megnézzük az időjárást, meg elolvassunk egy-két cikket). Bár 2014-ben még nem minden telefon tudta a 4G/LTE hálózatot, de az iPhone 6 és 6 Plus igen, ami azért lényeges, mert azóta már lekapcsolták a 3G-t.

Eredetileg iOS 8-al jelent meg, ami frissíthető iOS 12.5.6-ra. Sajnos azonban már ez a szoftver is régi, 2018-ban jelent meg. Az újabb iOS-t nem futtató eszközök azonban meglehetősen sokáig kaptak biztonsági frissítést, egészen 2023 januárjáig, de ennél többre már nem számíthatunk. Az App store-ból ezért korlátozott a telepíthető alkalmazások köre, sok esetben csak régi verziókat installálhatunk, ha azokat már korábban letöltöttük. Sajnos már a YouTube alkalmazás sem működik (és nem is frissíthető), így ez csak böngészőből használható.

A hátlapi kamera 8 MP-es, ami ma már nem számít nagynak, ugyanakkor egy egész jó objektívet kapott, így a vele készített fényképek minősége elfogadható, közösségi médiára és családi fotóalbumba megfelel. Van még rajta Dual-LED vaku, de más extrára ne számítsunk. Az előlapi kamera felbontása 1,2 MP, ami inkább csak videóhívásokhoz elegendő, szelfihez már kicsi.

Az iPhone 6 akkumulátor kapacitása Li-Po 1810 mAh, a 6 Plus-é pedig 2915 mAh, utóbbi valamennyivel hosszabb üzemidőt nyújt, de ez nem az a telefon, amit egész nap nyomkodni fogunk, átlagos használat mellet pedig az egy napot mindkettő bőven ki fogja bírni. Természetesen csak akkor, ha az akkumulátora jó, erre használt vásárlás előtt nagyon figyelni kell, mivel beépített.

Mindkét modell viszonylag kompakt méretű, bár a kávák a mai mobilokhoz képest elég nagynak számítanak. Van rajtuk előlapi home gomb, ami egyben ujjlenyomatolvasó is, továbbá 3,5 mm-es jack csatlakozó is.

Összességében az Apple iPhone 6 és 6 Plus azok számára ajánlott, akik főleg telefonálásra és zene hallgatásra használják a mobiljukat, esetleg alkalomszerűen pár weboldalt is megnéznének. Ezeket a szolgáltatásokat bár egy nyomógombos telefon is tudja, de érintő kijelzőn jobban és kényelmesebben használható, ráadásul egy Apple márka még menő is. Napjainkban egyre népszerűbbek a felújított mobiltelefonok, melyek hibátlan állapotban, jó akkumulátorral és garanciával kerülnek átadásra a vevőnek. Egy felújított iPhone 6 és 6 Plus pedig a mai napig jó vételnek számít.