Huawei MatePad T 10 és T 10s – sokrétű készülék

Mindkét modell 2021-ben jelent meg, eltérés csak a képernyő méretében van, a T 10 9,7 hüvelykes, a T 10s pedig 10,1 hüvelykes IPS LCD kijelzővel rendelkezik.

Specifikációk:
Kijelző (T 10): 9,7 hüvelyk, IPS LCD
Kijelző (T10s): 10,1 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 16 GB, 32 GB, 64 GB
RAM: 2 GB, 4 GB
Processzor: nyolcmagos (4×2,0 GHz Cortex-A73 és 4×1,7 GHz Cortex-A53)
Hátlapi kamera: 5 MP
Előlapi kamera: 2 MP
Akkumulátor: Li-Po 5100 mAh, nem eltávolítható

A Huawei MatePad T 10 és T 10s elsősorban videók, streaming nézésre, zenehallgatásra, közösségi médiára, és weboldalakon böngészéshez ajánlott. Amennyiben a 4 GB RAM-os verziót választjuk, az talán még játékokra is megfelel, természetesen csak alacsony felbontással. Méretét tekintve a 9,7 és 10,1 hüvelyk között nincs nagy különbség, a 0,4 hüvelyk mindössze 1,016 cm-ert jelent, tehát hordozhatóságban és láthatóságban is hasonlóak.

Android 10 verzió található rajta, EMUI 10.1 felülettel. Licenszköteles Google szolgáltatások nincsenek rajta, mint például a Google Play áruház, helyette a Huawei AppGallery-ből tudunk alkalmazásokat telepíteni (aminek egyébként mára már elég jó a kínálata). Ezen felül lehetőség van ismeretlen forrásból is alkalmazásokat telepíteni, de ezt csak akkor ajánlom, ha teljesen megbízható helyről töltünk le. Az Android 10-es verzió bár messze nem a legfrissebb, de minden népszerű alkalmazás telepíthető rá.

A hátlapi kamera felbontása 5 MP, ami jó fényviszonyok és beállítás mellet még egész tűrhető fotókat készít, de ha egy kicsit is sötétebb van, már elmosódott és homályos lesz. A 2 MP-es előlapi kamera pedig csak videóhívásokhoz lesz jó. Ezen nincs mit tovább részletezni, nem a fényképezés az erőssége ennek a táblagépnek.

Hangszórókból sztereót kapott, aminek a hangja a kategóriához képest jó. Van még rajta 3,5 mm-es jack csatlakozó, így fülhallgatóval és headsettel is használható. A töltőnyílása Type-C USB, melyhez gyárilag 5V/2A (10W) adaptert adnak.

A készülékből létezik WiFi és SIM kártyás LTE verzió is. A mobilinternetes verzió az összes Magyarországon használt frekvenciát tudja. Továbbá bővíthető MicroSD kártyával is, amennyiben a beépített tárhely kevésnek bizonyulna.

Az 5100 mAh akkumulátor megfelelő üzemidőt biztosít akár egy utazáshoz vagy tanítási naphoz is. Használt készülék vásárlásánál azonban nem árt figyelni az akkumulátor állapotára, ha ugyanis ez nagyon le van használva, akkor cserélni kell, ami a beépített jellege miatt költséges.

Összességében ezt a táblagépet azoknak ajánlom, akik egy olcsó használt készüléket keresnek, ami megfelel tartalomfogyasztáshoz, kapcsolattartáshoz és oktatáshoz. Játékokra már korlátozottabban használható, bár ha az erősebb hardverű modellt választjuk, sok népszerű nevet vinni fog.