Xiaomi Redmi Note 9 – van több választási lehetőség is

Ez a készülék 2020 tavaszán jelent meg, 6,53 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a külső mérete pedig 162,3 x 77,2 x 8,9 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 6,53 hüvelyk, IPS LCD
Tárhely: 64 GB, 128 GB
RAM: 3 GB, 4 GB, 6 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,0 GHz Cortex-A75 és 6×1,8 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 48 MP, 8 MP széles, 2 MP mélység, 2 MP makró
Előlapi kamera: 13 MP
Akkumulátor: Li-Po 5020 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, iránytű

Ebből a készülékből Magyarországra a 4/128 GB-os verzióból hozták be a legtöbbet, ugyanakkor használtan bármelyikkel találkozhatunk, ezért rendelés előtt fontos, hogy ellenőrizzük a specifikációkat. Mindegyik modell bőven alkalmas tartalomfogyasztásra, levelezésre, média lejátszásra, navigációra és hasonló alap feladatokra. Amennyiben a 6/128 GB verziót vesszük meg, még játékokhoz sem rossz választás, bár csak visszafogott grafikával.

Eredetileg Android 10-el adták ki, mely frissíthető Android 11-re. Napjainkban már divat közép kategóriánál is, hogy 3-4 Android főverzió frissítést kapnak, 2020-ban viszont még rövidebb támogatást kaptak a mobilok. Ettől függetlenül az Android 11-re csaknem az összes alkalmazás telepíthető, amihez elég erős a készülék hardvere.

A hátlapi fő kamera felbontása 48 MP, ez átlagosnak mondható. Kapunk még egy 8 MP-es széles, 2 MP makró és 2 MP mélység kamerát, továbbá LED vakut. Az előlapi kamera 13 MP-es. A képek minősége teljesen jó, hozza az árkategóriában megszokott szintet.

A 6,53 hüvelykes IPS LCD kijelző felbontása 1080 x 2340 pixel, képaránya19,5:9. A képernyő-test arány kb. 83,5%. Az IPS LCD képminősége természetesen gyengébb az AMOLED-nél, a színek is fakóbbak, illetve a feketének is van háttérvilágítása, de összességében rossznak egyáltalán nem mondanám, minden jól olvasható és jól látható rajta, a maximális fényereje is elég erős.

A Xiaomi Redmi Note 9 tartalmaz 3,5 mm-es jack csatlakozót, továbbá bővíthető MicroSD kártyával is. Van benne FM rádió is, amihez még fülhallgatóra sincs szükség, mert beépített antennával is rendelkezik.

Az 5020 mAh akkumulátor ma átlagosnak számít, 2020-ban viszont még sok készülékbe ennél gyengébbet tettek. Ha jó akkumulátorral vesszük meg, akár több napos üzemidőre is elég a kapacitása, de egy napot nagyon aktív használat mellet is bírni fog. Azonban ez beépített, ezért használt vásárlás előtt lényeges ellenőrizni az állapotát, és ennek megfelelően kialkudni az árat.

Érdemes megemlíteni, hogy létezik még egy Xiaomi Redmi Note 9 Pro változat is. Ez picivel nagyobb, 6,67 hüvelykes szintén IPS LCD kijelzőt kapott. Van 4 GB, 6 GB, sőt 8 GB RAM-os változata is. A fő kamera felbontása 64 MP, a makró 5 MP, a mélység 2 MP, az előlapié pedig 16 MP. A Pro verzióban továbbá a processzor is erősebb, nyolcmagos (2×2,3 GHz Kryo 465 Gold és 6×1,8 GHz Kryo 465 Silver). Természetesen a jobb paraméterekért cserébe valamennyivel drágább, használt mobiltelefonnál viszont ez az árkülönbség nem olyan nagy, mint egy újnál, ezt figyelembe véve a Pro változat jobb választás, különösen játékokhoz.

Összességében a Xiaomi Redmi Note 9-nek annyira sok változata van, hogy ezek között a legtöbb felhasználó fog az igényeinek megfelelőt találni. Ami mindegyikben megegyezik, hogy nagyon jó ár és érték arányt képviselnek és külsőre is modernek, egyáltalán nem egy régi mobil benyomását keltik.