Huawei P30 – használtan is ütős

A Huawei P30 egy 2019-es modell, 6,1 hüvelykes OLED kijelzővel rendelkezik, a külső mérete pedig 149,1 x 71,4 x 7,6 mm.

Specifikációk:
Kijelző: 6,1 hüvelyk, OLED
Tárhely: 64 GB, 128 GB
RAM: 6 GB, 8 GB
Processzor: nyolcmagos (2×2,6 GHz Cortex-A76 és 2×1,92 GHz Cortex-A76 és 4×1,8 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 40 MP, 16 MP széles, 8 MP telefotó
Előlapi kamera: 32 MP
Akkumulátor: Li-Po 3650 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, giroszkóp, gyorsulásmérő, iránytű, közelségérzékelő

Noha 2019-ben jelent meg, a készülék specifikációi mai szemmel nézve sem számítanak rossznak. Eredetileg felső kategóriás volt, mára már középkategóriában találunk hasonló tudásúakat, ugyanakkor sok új mobil ennél gyengébb hardverrel rendelkezik. Általános használatra (mint pl. böngészés, közösségi média, média-lejátszás, streaming) több mint elegendő a hardvere, ezeknél a sebességgel sem lesz probléma. Aki játékokra keres mobilt, érdemes a 8 GB RAM-al felszerelt változatot választania, bár a kisebb 6 GB is számtalan játék rendszerigényét teljesíti.

Eredetileg Android 9.0 rendszerrel adták ki, ami Android 10-re frissíthető. A jó hír, hogy ez a modell még a Huaweire vonatkozó amerikai-kínai kereskedelmi korlátozás előtt készült, ezért működnek, illetve alapból megtalálhatóak rajta a licenszköteles Google alkalmazások, mint például a Play áruház, a YouTube vagy a térkép. Az Android 10-re szinte az összes népszerű alkalmazás telepíthető, bár régi verzió, de minimális kompatibilitási problémára számíthatunk. A telefon külső kialakítása a mai napig nem tűnik régimódinak, mint ahogyan a EMUI 10 felület sem.

A fő kamera felbontása 40 MP, van rajta dupla LED villanó, továbbá lézeres szenzor is. Van még a hátoldalon egy 16 MP-es széles látószögű és egy 8 MP-es telefotó, azaz zoomkamera, mely 3X-os digitális zoom-ra képes. Az előlapi kamera felbontása 32 MP. A vele készített képek minősége nem csak jó, de sok digitális fényképezőgépet is megszégyenít.

A 6,1 hüvelykes kijelző valamennyivel kisebb a mai átlagnál, de tényleg csak minimálisan (van akinél ez előny, másnál hátrány, ennek a megítélése egyéni kompetencia). A technológiája OLED, 1080 x 2340 pixel felbontással és 19,5:9 képaránnyal. A képernyő-test arány kb. 86%.

Ma már egyre több telefonról lemarad a 3,5 mm-es jack csatlakozó, a Huawei P30 viszont tartalmazza ezt, azonban az FM rádió hiányzik belőle. MicroSD kártyával nem bővíthető, de Huawei nano memory card-ot elfogad, ehhez egy külön slot áll a rendelkezésre.

A 3650 mAh akkumulátor kapacitás alacsonyabb, mint sok mai mobilnál, de a kisebb és energiatakarékos kijelzőnek köszönhetően az üzemideje alig kevesebb, estig bírni fogja, visszafogottabb használatnál akár több napig is. Sajnos azonban az akkumulátor nem eltávolítható, ezért vásárlás előtt érdemes odafigyelni az állapotára, és ennek megfelelően kialkudni az árat.

Összességében a Huawei P30 mindenki számára megfelelő választás, aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a legújabb típusú mobillal rendelkezzen. Szinte minden feladatot el tud látni, amit az újabb társai. A kora miatt azonban vásárlás előtt érdemes ellenőrizni az akkumulátor állapotát, ha még a gyári van benne, azt jó eséllyel cseréltetni kell, de egy felújított darabot érdemes megvásárolni.