Samsung Galaxy S8 – manapság is prémium minőség

A Samsung Galaxy S8 2017-ben jelent meg, felső kategóriás telefonként. A készülék 5,8 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, 148.9 mm magas, 68.1 mm széles és 8 mm vastag.

Specifikációk:
Kijelző: 5,8 hüvelyk, Super AMOLED
Tárhely: 64 GB
RAM: 4 GB
Processzor: nyolcmagos (4×2,3 GHz Mongoose M2 és 4×1,7 GHz Cortex-A53)
Hátlapi kamera: 12 MP
Előlapi kamera: 8 MP széles, 2 MP íriszszkenner
Akkumulátor: Li-Ion 3000 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, közelségérzékelő, giroszkóp, iránytű, pulzusszámmérő, barométer

A készülék specifikációi hasonlóak, mint egy mai alsó-középkategóriás készüléké. Eredetileg Android 7.0 (Nougat) rendszerrel adták ki, mely frissíthető Android 9.0 (Pie) verzióra. Sajnos már biztonsági frissítések nincsenek hozzá, viszont csaknem az összes népszerű alkalmazással kompatibilis.

Ez a mobil elsősorban tartalom fogyasztásra (böngészés, közösségi média, streaming, zenehallgatás) nagyszerű választás. A játékok terén is képes futtatni néhány nagyobb nevet (pl. GTA San Andreas), de egy nagyobb rendszerigényűvel már elképzelhető, hogy laggolni fog. A készülék a kora ellenére összességében gyorsan működik, a mai igényeket is kielégíti, köszönhetően az eredetileg felső kategóriás hardvernek.

A Samsung Galaxy S8 az 5,8 hüvelykes kijelzőjével egy hajszálnyival kisebb a mai átlagos méretű telefonoknál. A felbontása 1440 x 2960 pixel, 18,5:9 képaránnyal, a Super AMOLED technológiának köszönhetően pedig az újabb modellekkel összehasonlítva is gyönyörű a képe.

Az akkumulátora 3000 mAh-es, ami ma már nem számít olyan jónak, sok középkategóriás készülékbe 5000 mAh-t tesznek, cserébe viszont vékonyabb és könnyebb. Jó akkumulátorral átlagos használat mellet egy, visszafogottabb esetén talán két napot kibír.

A készülék fogása és külsője prémium érzetet kelt, köszönhetően a fém és üveg anyaghasználatnak, továbbá a lekerekített kijelzőnek. Notch ebben a modellben még nincs, ez később lett divatos, azonban a készülék tetején és alján lévő káva nem olyan nagy, kb. 83,5% a képernyő-test arány.

Lehetőség van maximum 256 GB-os MicroSD-vel is bővíteni. Létezik egy és két SIM kártyás változata is, bár Magyarországra az egy SIM-es verzióból több érkezett. Rendelkezik továbbá 3,5 mm-es jack csatlakozóval, az FM rádió viszont hiányzik belőle, ezért csak webrádiókat hallgathatunk vele.

Létezik egy Samsung Galaxy S8+ verziója is, ami valamennyivel nagyobb 6,2 hüvelykes kijelzőt, továbbá 3500 mAh akkumulátort kapott, a RAM, a tárhely és a processzor viszont megegyezik a sima S8-as modellével.

Mindkettő verziót ajánlom bárkinek, aki egy olcsó megoldást keres elsősorban tartalomfogyasztásra, illetve kapcsolattartásra. A kora miatt viszont érdemes figyelni az akkumulátor állapotára, ha ez jó benne, akkor viszont szinte mindenre tudjuk majd használni, amire egy új telefont is.