Xiaomi Mi 10 – használtan is csúcs

A Xiaomi Mi 10 2020 elején jelent meg, egy felsőkategóriás készülékként. A készülék mérete 162,5 x 74,8 x 9 mm, a kijelzője 6,67 hüvelykes, 90 Hz Super AMOLED.

Specifikációk:
Kijelző: 6,67
Tárhely: 128 GB, 256 GB
RAM: 6 GB, 8 GB, 12 GB
Processzor: nyolcmagos (1×2,84 GHz Cortex-A77 és 3×2,42 GHz Cortex-A77 és 4×1,80 GHz Cortex-A55)
Hátlapi kamera: 108 MP, 13 MP ultraszéles, 2 MP makró, 2 MP mélység
Előlapi kamera: 20 MP
Akkumulátor: Li-Po 4780 mAh, nem eltávolítható
Érzékelők: ujjlenyomatolvasó, gyorsulásmérő, giroszkóp, iránytű, barométer

Ez a telefon nem csak megállja a mai napig a helyét, de jobb a legtöbb új középkategóriás készüléknél, még több évesen is a felső kategóriát képviseli. A Xiaomi Mi 10 eredetileg Android 10 verzióval jelent meg, amit Android 13-ig frissítettek, erre minden friss alkalmazás telepíthető a Play áruházból. Ez a mobil nem csak tartalomfogyasztásra, de játékokra is kiváló választás.

A kijelzője 6,67 hüvelykes Super AMOLED, 90 Hz képfrissítéssel. Sok gyártó a közép kategóriában manapság is csak 60 Hz-es AMOLED kijelzőt használ, ezért ennek a telefonnak szó szerint kristálytiszta a képe, mely a szemünk is kíméli.

A 108 MP fő kamera fotóminőségére aligha lehet panasz, a többi kamerát viszont inkább átlagosnak mondhatnánk. A fő kamerát azonban nem a legnagyobb felbontásban érdemes használni, mivel ilyenkor indokolatlanul sok helyet foglalnának el a fotók, ráadásul erre a részletgazdagságra ritkán van csak szükség, hanem 25 MP-re kicsinyítve. A fókusz kellően gyors, a színek is jók, az optikai zoom hiányát leszámítva felveszi a versenyt egy digitális fényképezőgéppel is.

Ebből a készülékből nem hiányzik a napjainkban egyre divatosabb 5G sem, amit bár a készülék megjelenésekor csak kevesen élvezhettek, ma azonban már a legtöbb városban, sőt sok faluban is elérhető.

Ha zenehallgatásra keresünk telefon, a Xiaomi Mi 10 szintén jó választás, ehhez készülék tetején sztereó hangszórókat találunk. 3,5 mm jack csatlakozó viszont nincs rajta, ezért csak bluetooth fül, illetve fejhallgatóval tudjuk használni, esetleg beszerezhetünk hozzá egy USB-C – jack átalakítót. Ami néhány felhasználónak lehet rossz hír, hogy sajnos FM rádiót sem találunk a készüléken, így kizárólag webrádiókat hallgathatunk rajta.

Hátrányként említeném, hogy a készülék nem bővíthető SD kártyával, továbbá a Európába szánt modellekbe csak egy SIM kártyát tehetünk. Akinek fontos a nagy tárhely, erre mindenképp érdemes figyelnie.

Összességében a Xiaomi Mi 10 bárki számára ajánlott készülék, aki egy új áránál kedvezőbben keres egy olyan készüléket, ami még használtan is felső kategóriát képvisel.